artikel

Oliepeil blijft stijgen (2000-12)

Techniek

Ik heb in november 1996 een nieuwe auto gekocht. Bij deze auto is er voortdurend sprake van een toename van de carter inhoud. De garage heeft allerlei onderzoeken gedaan en reparaties uitgevoerd, maar het oliepeil blijft stijgen. Weet u een oplossing?

Bij een benzinemotor kan het gebeuren dat er een overmatige hoeveelheid brandstof in de smeerolie terechtkomt. In AMT 7/8 van 1999 staat te lezen: ‘als de bedrijfsomstandigheden ongunstig zijn, dat wil zeggen als de auto ritten maakt van minder dan 15 km met een olie die kouder blijft dan 60°C kan het oliepeil stijgen’. Er is een grafiek bij het artikel geplaatst. Daaruit blijkt dat er onder deze omstandigheden soms meer dan 20 procent brandstof in de olie terechtkomt. Na een lange rit met een hogere olietemperatuur verdampt de meeste benzine en stelt zich een aanvaardbare waarde in van 2 à 3 procent brandstof in de olie.

Het is zeker het proberen waard om een ander merk benzine te tanken als er regelmatig hetzelfde merk wordt getankt, want de samenstelling van benzine is lang niet altijd hetzelfde. Hoe meer zwaardere fracties de benzine bevat, des te groter de olieverdunning.

Van belang is ook of de lucht/brandstofverhouding juist is, zeker tijdens de opwarmfase en bij het accelereren mag er geen overmatig rijk mengsel ontstaan.

Om overmatige slijtage van de motor door de te dunne olie te voorkomen, is het raadzaam de verversingstermijn te beperken tot 6000 à 7500 km of een half jaar. Het gebruik van een universele werkplaatsolie van topkwaliteit voorkomt problemen.

Reageer op dit artikel