artikel

Oliefilters aandraaien met juist moment (2000-10)

Techniek

Kunt u mij vertellen met welke kracht een opschroefoliefilter moet worden vastgezet. Te licht aandraaien kan olielekkage tot gevolg hebben, maar te vast lijkt me ook niet goed.

Vastzetten van opschroefoliefilters blijkt af en toe voor problemen te zorgen. Sommige filterhuizen moeten namelijk met een hoger aanhaalmoment dan gebruikelijk (handvast) worden vastgezet. Een bepaald filter bleek met de hand op hooguit 18 Nm te kunnen worden vastgezet.

Op het filter stond echter een aanhaalmoment van 24-28 Nm. Deze waarden zijn alleen te bereiken met behulp van een filteraandraaisleutel. Wordt die niet gebruikt, dan bestaat de kans dat er olie tussen filterhuis en motorblok (dus langs de afdichtring) gaat lekken.

Het verdient aanbeveling om het aanhaalmoment van opschroeffilters te controleren. Verliezen van een grote hoeveelheid olie bij de eerste koude start na de servicebeurt doet geen goed aan de reputatie van de werkplaats en kost veel geld. Dus zelfs bij oliefilters wordt het gebruik van de momentsleutel een aanrader. U bent dan altijd zeker van uw zaak.

Reageer op dit artikel