artikel

Nogmaals soepel schakelen (2000-07/08)

Techniek

In de vragenrubriek trok het onderwerp ‘schakelen zonder haperingen’ mijn aandacht, aangezien het niet soepel schakelen mij bekend voorkomt. Bij mijn Audi A4 1.6 uit 1996 verloopt het schakelen bij koude motor verre van soepel. Dit past simpelweg niet bij de klasse en prijs van zo’n auto. Volgens de dealer is dit normaal en kan verbetering worden bereikt door het vervangen van de transmissie-olie of eventueel door één of andere speciale toevoeging. Precies hetzelfde antwoord heb ik enkele jaren geleden gekregen bij één van mijn vorige Audi 80’s. Biedt het wisselen van de transmissie-olie volgens u voldoende remedie en is dit wel vertrouwd?

Aan het antwoord dat op de eerdere vraag naar ‘schakelen zonder haperingen’ is gegeven kan nog iets worden toegevoegd. Om te beginnen is het raadzaam om na enige tijd stilstaan even de versnellingsbak in vrij mee te laten draaien nadat de motor is gestart. Heel vaak worden motoren immers gestart met ingetrapte koppeling en dan wordt er in één of de achteruit weggereden. De smering van de bak is dan nog niet op gang gekomen, vandaar het advies: zet de bak vrij en laat die kort meedraaien.

Een ander punt is dat de kabelbediening van sommige transmissies niet lekker beweegt. De kabels glijden niet soepel, daardoor ontstaat er een hakerige beweging. Probeer dit eens uit bij stilstand door met ingetrapte koppeling en niet draaiende motor de versnellingen in en uit te schakelen. Vergelijk het gevoel eens met dat van eenzelfde type auto, het kan zijn dat dit een tekortkoming is die niet zomaar te verhelpen is.

Als er echt duidelijk verschil is tussen een warme en koude bak terwijl het ‘droog’ schakelen gelijk is, dan kan een verandering van smeermiddel een verbetering teweegbrengen. Bij uw Audi A4 is het oppassen geblazen omdat er niet alleen synchromeshes in de transaxle zitten, maar ook een hypoïd overbrenging omdat de motor in lengterichting staat. Een keer verversen en vullen met de voorgeschreven VW/Audi transmissie-olie kan een gunstig effect hebben. Gebruik geen toevoeging tenzij deze door de fabriek als probleemoplosser wordt aanbevolen.

Reageer op dit artikel