artikel

Bevroren uitlaat geeft startproblemen (2000-06)

Techniek

Een vier jaar oude auto wilde op een dag niet meer aanslaan. Onderzoek ter plaatse leverde niets op. Ondanks de ijzige kou waren zowel de accu als de startmotor in goede staat. Er was brandstof en een stevige vonk. De tandriem van de distributie was heel en de wegrijblokkering werkte normaal. wat kon de oorzaak zijn?

Eenmaal in de werkplaats ging het zoeken verder. Zelfs het elektronische testapparaat gaf geen enkele foutmelding. Toen er kort na de zoveelste startpoging een bougie werd losgedraaid, bleek er gasdruk in de cilinder te zijn. Dat zou wel eens een verstopte uitlaat kunnen zijn en jawel, de einddemper maakte een vreemd dof geluid als er op getikt werd.

Demper losgenomen, motor gestart en ziedaar: hij liep. Toen werd de demper nauwkeurig bekeken en wat bleek: een klomp ijs verstopte de uitlaatpijp volledig. Omdat er juist in de vorstperiode veel korte ritjes waren gereden, had zich veel condenswater (u weet wel, ongeveer 1 liter per liter brandstof) gevormd dat niet verdampt was. Kennelijk bleef de demper onder de nul graden en zorgde de ijsvorming voor het euvel.

Reageer op dit artikel