artikel

Piëzo-injector is supersnel (2000-02)

Techniek

In AMT lees ik artikelen over piëzo-injectoren. Deze term duikt de laatste tijd steeds vaker op. Ik vraag mij af wat ik me hierbij voor moet stellen.

Een piëzo-injector bevat een piëzokeramisch element. Ten gevolge van elektrische spanning treden er bij piëzokeramiek veranderingen op in de atomaire roosterstructuren. Eén van de gevolgen van deze wijzigingen in de roosterstructuur is dat de roosterafmetingen veranderen en dus ook de totale afmetingen van het object. Dit gebeurt binnen een extreem korte tijd en is zeer nauwkeurig te regelen. De verandering van de afmeting is om te zetten in een beweging. Het bij elkaar voegen van de factoren ‘extreem korte tijd’ en ‘beweging’ resulteert in extreem snelle bewegingen.
Door gebruik te maken van piëzokeramiek ontstaan injectoren die zeer nauwkeurig en snel reageren. Een injector met piëzotechnologie heeft een reactietijd van minder dan 0,1 milliseconde, dit is vier maal sneller dan de conventionele magneetinjector. Het resultaat is een injector die geschikt is voor meervoudige inspuiting, tot wel vijf inspuiting per slag. Hierbij zijn zelfs de kleinste brandstofhoeveelheden nauwkeurig te doseren.

Reageer op dit artikel