artikel

Acculaden met of zonder dop? (2000-02)

Techniek

Graag zou ik willen weten of je bij het herladen van batterijen de vuldoppen moet verwijderen.

Wel of niet verwijderen van de vuldoppen (indien deze nog aanwezig zijn), is afhankelijk van de lader die men toepast. Wanneer een geregelde lader gebruikt wordt is het niet nodig om de doppen te verwijderen. Deze lader zorgt er namelijk automatisch voor dat de laadspanning niet boven de 2,45 Volt per cel komt, en dus onder de spanning blijft waarbij gasvorming optreedt. Wordt er een ongeregelde lader gebruikt, dan is het wél noodzakelijk om de vuldoppen tijdens het laden te verwijderen. Bij een ongeregelde lader bestaat namelijk de mogelijkheid dat de laadspanning oploopt tot boven de 16 Volt. Er zal dan wel gasvorming optreden. Om dit gas te laten ontsnappen zullen de doppen verwijderd moeten worden. Na dit ongeregelde laadproces kan het vloeistofpeil zijn gedaald en is bijvullen (soms) noodzakelijk.

Reageer op dit artikel