artikel

Koelvloeistof of antivries? (1998-12)

Techniek

Hoe kan ik duidelijk herkennen of ik te maken heb met koelvloeistof of met een mengsel van antivries en wat er in het koelcircuit van een auto of motorfiets zit? Bij een nieuwe auto is dit meestal geen probleem omdat er vaak met een sticker wordt aangegeven welk mengsel er af fabriek in zit en tot welke vorsttemperatuur deze beveiligd is, maar het probleem zit hem in de iets oudere auto’s waar een kleine reparatie aan het koelsysteem wordt verricht (denk hierbij aan bijvoorbeeld een nieuwe thermostaat of het vervangen van een koelslang) en waarbij dan een kleine hoeveelheid koelmiddel dient te worden bijgevuld. Het doorspoelen van het gehele koelsysteem en verversen stuit dan (terecht) op verzet bij de klant in verband met de kosten. De aloude methode van het proeven van het koelmiddel lijkt mij ook uit de tijd in verband met gezondheidsproblemen door allerlei chemische toevoegingen in het koelmiddel. Wellicht heeft u een goede oplossing voor dit ‘probleem’.

Uw vraag valt niet zomaar te beantwoorden. Als niet bekend is welke herkomst het additievenpakket in het koelwater heeft, is het nagenoeg onmogelijk onderscheid te maken tussen water met antivries plus iets en een complete koelvloeistof.

Bijvullen van een beetje gedemineraliseerd water kan nooit kwaad, mits de bescherming tegen bevriezing in orde blijft. Ongeveer 10 procent van de totale inhoud aanvullen met dit speciale water zal geen problemen opleveren.

Het oorspronkelijke additievenpakket wordt dan wel wat verdund, maar niet gemengd met ‘iets anders’. Het is raadzaam koelvloeistof op tijd te verversen. Als dat gebeurt, houdt dan beslist de voorgeschreven producten aan om schade aan dure componenten zoals radiator en cilinderkop te vermijden.

Reageer op dit artikel