artikel

Verstuivers zonder brandplaatjes (1998-09)

Techniek

Welke gevolgen zijn te verwachten wanneer bijeen moderne dieselmotor met indirecte inspuiting, zoals een Xantia Diesel, bij het monteren van de verstuivers de brandplaatjes worden vergeten?

Er worden isolatieringen gebruikt om de verstuivertemperatuur laag te houden. Deze ringen liggen onder de verstuiver in de cilinderkop of in een zitting die in de cilinderkop is aangebracht. Als de isolatiering wordt weggelaten of andersom wordt aangebracht zal de ‘tip’ (het uiteinde) van de

verstuiver heter worden dan normaal. Dat is meestal te zien aan een blauwe aanloopkleur.

Uiteraard wordt ook de verstuivernaald heter dan de bedoeling is, het geen voor lak- en, koolvorming zorgt wat op zijn beurt de beweging belemmert. Daardoor verlopen het lichten en het sluiten van de naald trager dan normaal.

Navraag bij de Citroën-importeur en Diesel Büchli leverde een eensluidend antwoord op: een motor waarbij de isolatiering is vergeten of andersom is aangebracht, zal slecht draaien omdat de inspuiting in de betreffende cilinder niet goed verloopt. Motorschades zijn niet bekend.

Reageer op dit artikel