artikel

Standtijd interieurluchtfilter (1998-07/08)

Techniek

Interieurluchtfilters moeten periodiek worden vernieuwd. Het valt me opdat de interval die daarvoor staat sterk verschilt per merk. Een simpel voorbeeld.- bijeen Opel Vectra dient dit elke 15.000 km te gebeuren en bij een Ford Mondeo pas na 45. 000 km. Waardoor wordt dit grote verschil veroorzaakt?

Bij het ene model auto is er meer inbouwruimte voor zo’n interieurluchtfilter dan de andere. Als het filter een groter oppervlak heeft, kan het ook langer mee. Dat is het geval bij de Ford Mondeo. In het algemeen gaan fabrikanten uit van l jaar of 15.000 km, dus tegelijk met de onderhoudsbeurt. Er is ook nog een verschil in filterkwaliteit. Het speciale filtermateriaal moet de groei van bacteriën en schimmels tegengaan. Soms is er ook nog een elektrostatische lading en een actieve koollaag om kleine stofdeeltjes en zelfs gassen vast te houden of te absorberen. Dit kwaliteitsverschil komt ook in de prijs tot uiting.

Reageer op dit artikel