artikel

Milieu-ontlastende oliefilters (1998-03)

Techniek

In deze rubriek wordt aandacht besteed aan oliefilters met een los papieren filterelement. Graag wil ik de vraag en het antwoord nog met het volgende aanvullen: De ontwikkeling van het opschroefbare oliefilterpatroon, bestaande uit een filterelement met metalen huis en klep, vormde bepaald geen bijdrage aan een goed milieu. Door de constructie van dit patroon […]

In deze rubriek wordt aandacht besteed aan oliefilters met een los papieren filterelement. Graag wil ik de vraag en het antwoord nog met het volgende aanvullen: De ontwikkeling van het opschroefbare oliefilterpatroon, bestaande uit een filterelement met metalen huis en klep, vormde bepaald geen bijdrage aan een goed milieu. Door de constructie van dit patroon was het onmogelijk om de olie eruit te verwijderen door het te laten uitlekken. Het verdween dus in het afval met olie en al en zorgde daarmee op termijn voor een (bodem) vervuilingsprobleem. De Duitse overheid trok zich dat aan en kwam met de auto-industrie overeen om een filterelement toe te passen waaruit na gebruik alle olie kan lekken. De fabrikanten grepen toen terug naar het oude systeem met filterhuis en los patroon. Constructief heeft dit ook voordelen, omdat er in plaats vaneen weggooi overdrukklep nu een kwalitatief veel betere en nauwkeuriger werkende klep in het filterhuis zit. Er zijn nog geen EU-voorschriften op dit gebied.

Reageer op dit artikel