artikel

Rammelend geluid na de start (1997-11)

Techniek

Bij het starten van mijn Nissan Primera 2.0i doet zich een scherp rammelend geluid voor dat na een paar seconden weg is. Mijns inziens zijn het de nokkenassen die even zonder olie draaien. De motor heeft als eigenschap om onmiddellijk met een vrij hoog toerental aan te
slaan. Een en ander wordt door de computer geregeld, uiteraard zonder zelf gas bij te geven. Moet ik me zorgen maken over dit geluid?

Overleg met de importeur leverde twee mogelijke oorzaken op: de nokkenasketting of de hydraulische stelplunjers. In beide gevallen ligt de oorzaak van het geluid in het, gedurende korte tijd, wegblijven van de olietoevoer. Dit verschijnsel doet zich vooral voor na een periode van stilstand omdat het tijd kost voordat de hydraulische kettingspanner of de stelplunjers (de stilstaande uitvoering van hydraulische stoters) leeglopen.

Uw opmerking over het vrij hoge toerental na de start zette de importeur aan tot het advies dit eerst te laten controleren. Er wordt een waselement gebruikt om de openingshoek van de gasklep te bepalen, misschien is er iets mis met de afstelling. De motor behoort ongeveer 1500 t/min te draaien, nauwkeurige gegevens staan in het werkplaatshandboek. Begin met het controleren van dit toerental, pas daarna is de oliedrukopbouw in de cilinderkop aan de beurt.

Reageer op dit artikel