artikel

Volle remdruk direct aanwezig, kortere remweg dankzij remassistent (1997-06)

Techniek

Ik heb begrepen dat de nieuwe Mercedes CLK is uitgerust met een zogenoemde ‘rem-assistent’. Kunt u eens uitleggen wat dat is en hoe het werkt?

De ervaring leert dat bij een paniekremming de meeste bestuurders wel snel op de rem trappen, maar niet hard genoeg. Er gaat kostbare tijd verloren tot de maximale remdruk is opgebouwd, wat de remweg onnodig verlengt. Bij auto’s met ABS is dit ‘voorzichtig’ remmen zeker niet nodig, omdat het ABS immers het blokkeren van de wielen verhindert.

Ideaal zou het zijn wanneer bij een noodstop direct de volle remdruk aanwezig is, Daarvoor zorgt de remassistent. In de vacuümrembekrachtiger is een sensor gemonteerd die de verplaatsing van het membraan meet. Uit de snelheid, waarmee het membraan zich bij een remming beweegt, herkent de regel-elektronica dat het om een noodremming gaat. Afhankelijk van de gereden snelheid en een aantal andere factoren opent de rem-assistent bij zo’n noodremming ogenblikkelijk een magneetklep in de rembooster, zodat de volle remdruk aanwezig is nog voordat de bestuurder deze zelf via het rempedaal heeft opgebouwd. Het betreft dus een actieve rembooster, waarbij er dankzij het aanwezige ABS-systeem nooit gevaar voor blokkerende wielen kan optreden.

Vanzelfsprekend heeft Mercedes de rem-assistent uitgebreid getest. Daarbij bleek dat de meeste bestuurders bij een paniekremming vanaf 100 km/h circa 73 meter remweg nodig hebben. De rem-assistent verkort dit tot 40 meter, een winst van maar liefst 45 procent! Mercedes gaat de C, E-, S- en SLklasse standaard met de rem-assistent uitrusten. Ook bij andere automerken zal deze techniek zijn intrede doen. De actieve rembooster biedt ook de mogelijkheid om de remmen in te schakelen, zonder hulp van de bestuurder. Daarom kan de actieve rembooster ook een onderdeel vormen van automatische stabiliteitsregelingen, waarbij door automatisch inschakelen van één of meerdere remmen de auto bij dreigend uitbreekgevaar op koers wordt gehouden.

Reageer op dit artikel