artikel

Airbag en hulpverlening (1997-05)

Techniek

Kan een airbag nog worden geactiveerd als de accupool is losgenomen? Dit is namelijk het eerste dat wij doen als wij hulpverlening moeten bieden bij een verongelukt voertuig. Ook in de werkplaats is dit van toepassing. Ik vraag me af of een zogenoemde ‘airbagvanger’ nodig is.

Ja, het kan voorkomen dat een airbag wordt geactiveerd terwijl de accupool los is. Het is dus altijd nodig om een airbagvanger te gebruiken.

Deze waarschuwing geldt ook voor gordelspanners. In de werkplaatshandboeken staat aangegeven hoe er moet worden gesleuteld aan gordelspannersystemen.

Het verlenen van hulp bij een verongelukt voertuig brengt dus extra risico’s met zich mee als er airbags en/of gordelspanners zijn aangebracht. Uiterste voorzichtigheid is geboden en blijf met het hoofd vooral uit de ‘gevarenzone’.

Reageer op dit artikel