artikel

Mengen van dikke en dunne olie (1997-03)

Techniek

Wanneer je één liter 20W-50 olie mengt met 1 liter 10W-30, ontstaat er dan een 15W-40 olie? Of is dit te eenvoudig geredeneerd?

Zo ruwweg hebt u wel gelijk, maar het pakt in de praktijk toch wat anders uit. De maximum viscositeitswaarden van SAE 5W-Y, 10W-Y en 15W-Y oliën zijn gelijk, ze worden echter opgegeven bij verschillende temperaturen. SAE 20W-Y oliën mogen een hogere viscositeitswaarde hebben, SAE 0W-Y oliën een lagere viscositeitswaarde. Gaan we oliën met een verschillende winterviscositeit in gelijke hoeveelheden mengen, dan komt het gemiddelde meestal niet halverwege de twee viscositeitsklassen uit.

In uw voorbeeld zal de ‘dikkere’ 20W-Y olie de 10W-Y viscositeit zo sterk beïnvloeden dat het ‘mengsel’ niet zal voldoen aan de SAE 15W-Y waarde. Bij 100ºC gebruikt de SAE nog steeds minimum en maximum waarden voor de klasse-indeling. Als we zulke oliën mengen in gelijke hoeveelheden, komt de viscositeit vrijwel precies halverwege te liggen. In uw voorbeeld zal een XW-30 olie, die wordt gemengd met een XW-50 olie, wel een XW-40 olie worden.

Samengevat: uw rekensom gaat aan de kant van de winterviscositeit niet helemaal op, aan de kant van de zomerviscositeit wel.

Reageer op dit artikel