nieuws

Garageformule top-40: Het zelfstandig autobedrijf sterft uit; leve de werkplaatsformule?

Ondernemen 2530

Garageformule top-40: Het zelfstandig autobedrijf sterft uit; leve de werkplaatsformule?
Voorzitter van Bovag afdeling Onafhankelijke Autobedrijven, Gerard ten Buuren, reikte het eerste exemplaar uit aan de Nederlandse formulemanager Harm Nieboer van EuroRepar Car Service. Merci beaucoup!

Kennisbureau voor de mobiliteitsector AUMACON presenteerde voor het negende jaar op rij zijn Garageformule Top-40 onderzoek. Wie zijn de stijgers en dalers? Zijn er verschuivingen in de top tien en: zit er nog leven in het zelfstandig autobedrijf of ben je ‘ten dode opgeschreven’ als je je niet aansluit bij een werkplaatsformule?

Een van de conclusies uit het onderzoek: steeds meer garageformules hebben landelijke dekking en de groeiambitie blijft groot. “Het aantal zelfstandige autobedrijven dat geheel op eigen kracht in de markt blijft neemt rap af,” licht AUMACON-marktanalist Clem Dickmann tijdens de presentatie toe. Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules samen bijna 3.400 deelnemers. Een verdubbeling sinds de eerste editie van de Top-40 in 2011.

Deze groeiontwikkeling komt niet onverwacht: Dickmann: “Grootschalige marktbewerking en inkoopvoordeel waren in eerste instantie de belangrijkste redenen om je aan te sluiten bij een concept. Tegenwoordig zorgen Telematica en ontwikkelingen in de aandrijvingstechniek ervoor dat een onafhankelijk autobedrijf sneller aansluit bij een formule. Het alleen en zelfstandig opererend autobedrijf gaat het steeds moeilijker krijgen.”

Opleving

Na aanvankelijke groeicijfers van het aantal formuledeelnemers van meer dan 10 procent per jaar vlakt het groeitempo richting 2017 wat af naar een jaarlijkse toename van circa vijf procent. Dit jaar is er, net als vorig jaar, sprake van een opleving. De garageformules hebben op dit moment samen 3.384 deelnemers aan zich verbonden. Ons land telt in totaal ongeveer achtduizend autobedrijven, waarvan er zo’n vijfduizend universeel zijn.

Mag het ietsje meer zijn?

De garageformules barsten van ambitie. Zij komen op een gezamenlijk doel uit van ruim vierduizend deelnemers,  een stijging van maar liefst 25 procent in één jaar tijd. Dickmann: “Dat zal niet gaan lukken, maar het geeft wel aan dat groei een strategisch issue is.

Subtoppers

De 10 grootste formules hebben samen tweeduizend deelnemers; bijna twee derde van alle formulebedrijven in de totale Garageformule Top-40.

De groei bij de subtoppers (van plek 11 tot 20) is dit jaar opvallend groot. Inmiddels hebben 14 formules de magische grens van meer dan 100 vestigingen bereikt, en zo landelijke dekking. Belangrijk als je als formule diensten wil aanbieden richting de zakelijke markt. Negen garageformules beschikken zelfs over een netwerk van meer dan 160 vestigingen, zij kunnen zich wat betreft bereik meten met dealernetwerken van de grootste automerken.

Top 3

Bosch Car Service staat, met 419 vestigingen, al jaren op nummer één, gevolgd door Vakgarage (310) en AutoProfijt (226).

De top drie is al jaren ongewijzigd. Champion en Autoservice Totaal laten in 2019 een mooie stijging zien, de overige formules winnen of verliezen enkele procenten. Niet heel bijzonder. Oh, wacht even, en Bosch Workshop Partner dan? Een stijging van 99%! Dat zoeken we uit en lees je alles over in AMT Ondernemen met het Thema Werkplaatsformules.

 

De kleinere formules (50 of minder deelnemers) leiden een kabbelend, maar stabiel bestaan. Er zijn maar weinig wisselingen in het aantal vestigingen.

En de grote groeier is…

Elk jaar wordt het eerste exemplaar van het onderzoek tijdens het Nationaal Garageformule Event uitgereikt aan de opvallendste stijger in het werkplaatsformuleklassement. Dit jaar was de beurt aan…(tromgeroffel)… EuroRepar Car Service van de PSA Groupe.

 

Dickmann: “Door een verdrievoudiging van deelnemers sluit EuroRepar Car Service aan bij de middenmoot. Maar we mogen van deze fabrikant-gestuurde formule de komende jaren nog veel meer gaan verwachten. Het is PSA Groupe menens in de universele markt. Inmiddels hebben zij 3.200 vestigingen in Europa, waarvan 1.400 vestigingen in thuisland Frankrijk. Kortom, een strategische keuze met opmerkelijke groeidoelstellingen.”

In het diepe

AMT neemt een diepe duik in de cijfers van de Garageformule-Top 40. Wat valt op? En wat moet je als zelfstandig autobedrijf weten over de werkplaatsformules? Dat lees je in oktober in het online magazine van AMT Ondernemen met het Thema Werkplaatsformules.

Reageer op dit artikel