nieuws

Winnaars ‘Gouden Autosleutel’ bekend

Ondernemen 895

Winnaars ‘Gouden Autosleutel’ bekend
De vier finalisten moesten op zoek naar de storing. Wie kan het mankement aan de regeling van de dashboardverlichting bij de Ford Focus als eerste vinden volgens de juiste procedure?

Sinds 1969 kent België een wedstrijd voor studenten autotechniek: ‘De Gouden Autosleutel’. De afgelopen 50e editie leverde, op z’n Belgisch twee winnaars op: een Nederlands- en Franstalige. Wat moet een student in huis hebben om te winnen?

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Belgische beroepsfederatie Traxio ism Educam. Die laatste spitst zich toe op het geven van specifieke opleidingen in autotechniek.

Eén jaar extra opleiding

Volgens Charles Tietard van Traxio is de wedstrijd  in de loop van de jaren opgepoetst: “Voorheen was het er vooral om te doen een prijs uit te rijken aan de beste afstuderende autotechnicus. Sinds twee jaar hebben we het concept veel ruimer opgezet. Elke school die een richting autotechniek heeft, kan zich inschrijven met twee leerlingen.

 

Aymeric Jasienski uit Virton is de Franstalige winnaar.

Dit jaar waren dat 20 Nederlandstalige en 22 Franstalige scholen. Maar het gaat om meer dan alleen de wedstrijd. De klas van de deelnemende studenten ‘geniet’ mee. Ze krijgen gedurende een heel jaar aanvullende opleidingen die inspelen op het huidige wagenpark.

Zo wordt extra aandacht besteed aan het lezen van een elektrisch schema, het werken aan elektrische en hybride voertuigen en rijhulpsystemen (ADAS). Daarbij kunnen de leerlingen gebruik maken van leermiddelen die up to date zijn. Aan dat extra opleidingstraject hebben meer dan 300 leerlingen meegedaan.“

De Nederlandstalige winnaar was Marnick Kenis uit Hoogstraten.

Verschillende sponsors

Volgens Tietard is de wedstrijd en het opleidingstraject om verschillende redenen belangrijk: ”Het creëert enthousiasme bij de leerlingen. Het is een opwaardering van het beroep van autotechnicus en door het opleidingstraject en de steun van sponsoren beschikken zij over modern lesmateriaal. Het creëert ook een band tussen scholen, leerlingen, en partijen uit de branche.”

Ieder jaar is er een hoofsponsor, deze keer Ford. Bij het opleidingstraject wordt de plaatselijke Ford-dealer betrokken. Op die manier zien de leerlingen hoe een garage in de praktijk werkt.

Voor de bedrijven is het unieke kans om in contact te komen met toekomstige autotechnici. Ford heeft ook verschillende voertuigen als didactisch materiaal ter beschikking gesteld.

Naast de hoofdsponsor zijn er verschillende andere ondersteunende bedrijven. Dit jaar waren dat Brezan Autoparts, Facom, Federal-Mogul Motorparts, Gates, Hidria en TAE.

Vier finalisten

De wedstrijd zelf bestaat uit verschillende proeven. Naast de theoretische test zijn er praktijkgerichte proeven over elektronica en diagnose, airco, schemalezen, wielgeometrie en ADAS en EV.

Facom is één van de partijen die de studentenwedstrijd ondersteund. Tijdens de finale konden de leerlingen alle tools uit de demowagen gebruiken voor de opdrachten.

De vier beste studenten gaan naar de finale. Als eindtest krijgen zij een half uur de tijd om een fout op te sporen in een voertuig. Wie vind als eerste dat de dashboardverlichting niet langer regelbaar is? De uiteindelijke beoordeling is afhankelijk van hoe snel de student de oorzaak vindt én de methodiek die hij daarvoor gebruikt.

Uiteindelijk leverde dat twee winnaars op. De Nederlandstalige Marnick Kenis uit Hoogstraten en  de Franstalige Aymeric Jasienski uit Virton. Zij winnen allebei een hagelnieuwe Ford Focus! Helaas mag die niet mee naar huis, maar mag deze naar de werkplaats op school om gebruikt te worden als lesmateriaal.

Reageer op dit artikel