nieuws

“Jonge generatie kiest vaker voor de opleiding ipv het vak”

Ondernemen 1409

“Jonge generatie kiest vaker voor de opleiding ipv het vak”
Bovag (Aad Verkerk, 7e links), Truck Academy (Rick van der Velden, 1e rechts) en 16 dealerbedrijven werken aan een toekomstbestendige opleiding Bedrijfswagentechniek. De komende drie jaar zetten zij hun samenwerking voort en mag het schildje 'Erkend opleider Top Dealer Klas' bij de truckbedrijven aan de gevel.

Knallende champagnekurken op de Automotive Campus in Helmond. Het Truck Academy convenant tussen Bovag, Summa Automotive en 16 regionale dealerbedrijven, is verlengd en officieel ondertekend. Het doel van de samenwerking is meer instroom van leerlingen, ‘top of the bill’ opleiden en bedrijfswagentechneuten klaar stomen voor de toekomst.

De samenwerking die al vier jaar bestaat heeft al zijn vruchten afgeworpen: meer leerlingen in de klas en de opleiding sluit (steeds) beter aan op de praktijk. Logisch dat de partijen zich voor weer drie jaar aan elkaar verbinden.

Alle dealerbedrijven (inclusief een merkeigen truck) zijn aanwezig op de campus om persoonlijk hun handtekening onder de samenwerking te zetten. Namens Bovag is ook Aad Verkade, Branchemanager Trucks van de partij.

Tekenen tot je kramp in je vingers krijgt, maar als je alle 25 exemplaren van het convenant hebt gehad, word je wel beloond met een mooie samenwerking!

 

Compliment

“De jonge generatie kiest vaker voor de opleiding in plaats voor het vak”, zegt hij. “Dat is even wennen, maar moeten we op inspelen.” Truck Academy werkt samen met dealers en fabrikanten om onderwijs van kwalitatief hoog niveau te kunnen bieden. “Landelijk gezien zijn alle Truck Academy’s goed bezig. Summa Automotive moet ik een compliment geven, zij lopen het verst vooruit en zijn ook een voorbeeld voor andere locaties. Dat is mede te danken aan Rick van der Velden, Teamleider Automotive bij Summa en de betrokkenheid van de truckondernemers.”

Wel en wee

Vier keer per jaar komen alle partijen bij elkaar om het wel en wee van Truck Academy te bespreken. De ondernemers worden zo betrokken bij de lesstof, -methodes en ontwikkelingen en verzorgen zij specifieke gastlessen. Hun ervaringen  en aanbevelingen met de leerlingen op de werkvloer zijn ook van invloed op het onderwijs.

De truckondernemers zijn niet alleen gekomen. Voor de gelegenheid heeft iedereen hun eigen merktruck meegenomen voor de ‘erehaag’. Alle merken zijn vertegenwoordigd!

Startbekwaam

Mooi voorbeeld is de vernieuwde start van de opleiding. De BBL-leerlingen gingen voorheen direct aan het werk bij ‘de baas’. Eén dag naar school, vier dagen werken. Uit de praktijk bleek dat de leerling vaak kennis en vaardigheden te kort kwam om zelf al onderhoud- en reparatieklussen op te pakken bij zijn werkbedrijf. “In overleg met de dealerbedrijven hebben we dat omgedraaid”,  legt Rick van der Velden uit. “De leerlingen starten de opleiding de eerste 20 weken hier op school. Vier dagen theorie- en praktijklessen en één dag in de week aan het werk. Als  zij na die periode vier dagen per week aan de slag gaan bij het leerbedrijf, zijn ze meer startbekwaam en dat is voordeel voor allebei.”

Met de ondertekening van het convenant krijgen de ondernemers ook het officiële schildje ‘Erkend Opleider’ Top Dealer Klas overhandigd van Roel Akkerman, directeur Summa Automotive.

Geen concurrenten

Truck Academy locatie Helmond bestaat natuurlijk niet alleen uit Rick van der Velden. Hij heeft een bevlogen team van docenten om zich heen, een belangrijk factor voor het succes van de opleiding!

De dealerbedrijven hebben een gezamenlijk doel: flink investeren een toekomstbestendige opleiding. Anthony van Lierop, Aftersalemanager Bedrijfswagen bij Smeets Autogroep (Mercedes-Benz) is één van de samenwerkende dealerbedrijven: “Aan tafel zijn wij geen concurrenten, we hebben een gezamenlijk doel en investeren allemaal tijd en geld aan de opleiding.”

Meest loyale medewerkers

Bas Jansen, After Sales Directeur bij BAS Truck Center in Veghel: “Goede leerling-bedrijfswagentechneuten zijn belangrijk voor ons. We hebben daar onderzoek naar gedaan. De medewerkers die bij ons als leerling zijn begonnen blijken de meest loyale medewerkers te zijn. Zij binden zich voor lange tijd aan ons of stromen binnen het bedrijf door naar andere (niet-sleutel) functies.”

Truck Academy verwelkomt aankomend schooljaar 31 nieuwe leerlingen, zij hebben allemaal al een mooi leerbedrijf gevonden.

Meer Truck Academy

Komende AMT besteden we meer aandacht aan Truck Academy. Hoe ziet de opleiding er uit en wat zijn de toekomstplannen? Ook lees je meer over de samenwerkende dealerbedrijven. Hoe begeleiden zij de leerlingen? En waarom hebben zij zich aan Truck Academy verbonden?

Wil je meer weten over Truck Academy? Neem een kijkje op de spiksplinternieuwe website.

Reageer op dit artikel