nieuws

Gamen in de schoolbanken

Ondernemen 1470

AMT was voor heel even terug in de schoolbanken. Op het Koning Willem l College in Den Bosch pikten we een lesje pompverstuivers mee. Oh ja, onder het toeziend oog van een klas vol leerling-bedrijfsautotechneuten handigden we ook nog een Playstation 4 mét F1-game over aan Docent Antoon van der Burgt. Waarom heeft hij die verdiend?

Gamen in de schoolbanken
Zelfs de theorielokalen ademen techniek op het Willem l College. Hier worden techneuten van de toekomst klaargestoomd voor het vak.

Afgelopen februari bezocht Antoon van de Burgt Auto Prof – AMT Live. Samen met een groep studenten Autotechniek bezocht hij alle stands en woonde kennissessies bij. Natuurlijk ook even gedag zeggen op het AMT Live Plein. En daar was een Playstation 4 te winnen bij de Black Box-actie. Onderdelen verstopt in afgesloten dozen. Kun je door alleen te voelen raden welke onderdelen dat zijn? Natuurlijk deden leerlingen en meester mee.  Van der Burgt had alle onderdelen juist en het lot bepaalde dat hij de winnaar was.

Op naar Den Bosch

Zo’n mooie prijs reiken we natuurlijk persoonlijk uit en dat doen we in de klas. Als we het lokaal van ‘meester Antoon’ binnenkomen is de les volop aan de gang. Uitgewerkte opdrachten over een

Alles gaat tegenwoordig digitaal. Ook het huiswerk. Wel zo makkelijk om gezamenlijk de opdrachten over het brandstofsysteem te bespreken.

brandstofsysteem met pompverstuivers worden door de mannen én vrouw in de klas besproken. Nog maar even niet storen en een stukje les meepikken. Vinden wij niet erg!

Knippen, plakken

Van der Burgt pakt er een uitgewerkte opdracht van een leerling bij. De afbeelding laat een brandstofsysteem van een truck zien. Waarvoor dient onderdeel 3 is de vraag.  Het antwoord van de leerling: ‘De drukbegrenzingsklep (26 bar) beschermt het brandstoffilter tegen een te hoge druk. De drukbegrenzingsklep opent als het filter verstopt is.’

“Prachtig antwoord”, zegt de docent, “Klopt als een bus.” De leerlingen schieten in de lach. “Mooi knip- en plakwerk meneer”, roept één van de studenten.  “Dat kan zo zijn”, reageert Van Der Burgt, “maar de juist informatie is gevonden. Ook dat is belangrijk als techneut: waar vind ik de juiste informatie. In de praktijk moet je daar ook vaak naar op zoek.” Een wijze les.

Passie voor leerling en techniek

Dit is nog maar een klein hoekje van de totale werkplaats. De leerlingen kunnen hier helemaal ´los gaan´ op de techniek.

Dan is de les voorbij. We overhandigen de Playstation én de AMT goodiebags die we voor de studenten hebben meegenomen. Van der Burgt en zijn collega’s vertellen ons meer over de opleiding en laten de werkplaats zien waar de praktijklessen plaatsvinden. We zijn onder de indruk.

De passie voor het vak en het overdragen van kennis en de geweldige techniek die voor de leerling-technici beschikbaar is, is prachtig. Koning Willem I College heeft de opleiding goed voor elkaar! Hoe? Dat lees je binnenkort in AMT.

En de Playstation? Blijft die in de klas? Helaas, dat is ‘game over’. De PS4 gaat mee naar huis!

 

 

Reageer op dit artikel