nieuws

Occasionexport op hoogtepunt

Ondernemen 866

In oktober groeide de export van gebruikte personenauto’s met 20,2 procent ten opzichte van vorig jaar, zo stelt VWE. De 26.151 occasions zijn het hoogste aantal binnen één maand sinds 2012, het jaar waarin de occasionexport op het hoogste niveau tot op heden lag. En het is 20,2 procent meer dan in oktober 2017. Ook in eerdere maanden van dit jaar groeide de export al. In de periode januari tot en met oktober zijn er in totaal al 220.750 personenauto’s geëxporteerd, 10,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Occasionexport op hoogtepunt

Grotere voorraden

Een reden dat export stijgt is dat er veel occasions in voorraad zijn. Door de groei in nieuw verkopen zijn er meer inruilauto’s. Daarnaast is de import van occasions sterk toegenomen. Dit jaar zijn er al ruim 586.000 auto’s nieuwe en gebruikte personenauto’s geïmporteerd. Dat is 29,7 procent meer dan in de eerste tien maanden van 2016. Dit heeft ertoe geleid dat de voorraden bij autobedrijven behoorlijk zijn gegroeid. Op dit moment staan er ruim 350.000 occasions in voorraad. Een jaar geleden waren dat er 301.000. Daarmee hebben de bedrijfsvoorraden deze maand het hoogste niveau sinds 2012 bereikt. Export is een belangrijke manier om een deel van deze auto’s goed te verkopen.

Het aantal oudere auto’s in ons wagenpark is de afgelopen jaren sterk toegenomen en deze auto’s van 18 tot 25 jaar worden vaak geëxporteerd, aangezien de vraag naar auto’s toeneemt door de economische groei in het buitenland.

Veel uit lease

Het aantal geëxporteerde Renault Méganes is sterk gegroeid, blijkt uit de cijfers. Dit betekent dat de VW Passat van de derde naar de vierde plaats zakt. Opvallend is ook sterke toenemende export van de Skoda Octavia. Van de Peugeot 308, de Renault Clio en de Volvo V60 is de export in oktober zelfs meer dan verdubbeld. Van deze modellen komen er momenteel veel auto’s vrij vanuit de lease.

De meeste groei zit in export van benzineauto’s. Het aantal geëxporteerde diesels nam wel met 6,7% toe, maar niet zo sterk als bij benzine (+15,1%).

Reageer op dit artikel