nieuws

Blijft stijging autoverkoop aanhouden?

Ondernemen 1422

Blijft stijging autoverkoop aanhouden?
Razend enthousiaste reacties op de elektrische i-Pace, kan die de vaart weer terugbrengen in de iets gedaalde Jaguar verkopen?

Dat het economisch beter gaat is in de autoverkoop duidelijk te zien bij zowel nieuw als gebruikt. Wordt het volgend jaar nog beter of wordt de hoera-stemming dit jaar al minder, zoals RAI/Bovag voorspellen?

De verkopen in het eerste halfjaar roepen hoge verwachtingen op. Bij ‘nieuw’ staat de teller op een trotse plus van 12,1 %, bij ‘gebruikt’ zijn er 8,9 % meer personen- en bedrijfswagens verhandeld.

Volgens de RAI Vereniging, was er alleen in mei minder dan 10 % verkoopstijging tegenover dezelfde maand een jaar eerder. In juni ging het met 15,5 % gunstiger. Voor heel het jaar blijft de voorspelling van RAI/Bovag staan op 430.000. Hm, da’s maar 3,7 % meer dan in 2017. Ofwel, er zou een forse verkoopdip aanstaande moeten zijn!

Invloed van slechte jaren

Enorme stijging bij de import voor gebruikte Renault Captur en Nissan Qashqai, waarvan er te weinig zijn in Nederland. Maar ook de VW Golfs en Polo’s blijven niet aan te slepen. (VWE cijfers)

De trend laat een blijvende verkoopstijging van occasions zien. De bijna 9 %  gegroeide markt slaat op de verkopen van autobedrijven aan eindgebruikers, onderling verhandelden autobezitters maar 2,8 % meer. Bij lichte bedrijfswagens is het beeld niet anders.

De verhouding nieuw/gebruikt verschuift in de verkoop niet veel. In het eerste halfjaar staan tegenover 28.000 extra nieuwverkopen ruim 50.000 meer occasionverkopen (personenauto’s). Logisch is dat daarbij het nodige geïmporteerd moest worden. Door een aantal jaren slappe verkoop zijn de juiste, compacte occasions binnen Nederland niet genoeg te vinden.

VWE becijfert liefst 21,2 % importgroei voor personenauto’s, zelfs 34,7 % meer import van bestellers. Zeker bij bedrijfswagens zijn de kopers jarenlang voorzichtig geweest en dat wordt nu ingehaald.

Meer verkoop, meer import, meer export, alle seinen op groen?

Van Polen naar Libië

Het is volgens VWE wel zo dat nu voor het eerst ook de export flink aantrekt, met 7 % voor personenauto’s. Dat zijn voornamelijk de grotere leaseauto’s, die opmerkelijk genoeg nu niet vooral naar Polen en Roemenië gaan, maar naar Libië.

Bij elkaar wordt er ietsje meer geëxporteerd dan geïmporteerd. Dus waarschuwingen dat de BPM onmiddellijk moet verdwijnen omdat die de import aanjaagt, ten koste van de verkoop hier, lijken wat overdreven.

EV’s

Als altijd wil de RAI bij de nieuwverkoop graag iets toevoegen over elektrische auto’s. In dit geval dat Tesla veruit marktleider is met 2803 verkochte S- en X- modellen. Ruim twee keer zoveel als vorig jaar en goed voor 1,1 % marktaandeel. Alle EV’s scoorden beter dan afgelopen jaar. Zo ging de nieuwe Nissan Leaf ruim drie keer zo vaak over de toonbank. En de Opel Ampera-E’s maar liefst 50 keer. Nou speelt die laatste wel een beetje vals, omdat die vorig jaar zo goed als niet beschikbaar was.

Het succes van modieuze auto’s is vergankelijk, Fiat kan al geruime tijd niet meer drijven op de 500 en Panda. Met dezelfde vaart zakt het ‘merk’ DS bij Citroën weg.

Stijgers en dalers

Qua merken blijft Volkswagen de grootste, met 11,4 % marktaandeel. Daarachter wordt het wel spannend, Renault staat nog maar een heel klein beetje voor op Opel. Want Renault pakt maar 2 % verkoopstijging, tegen Opel 13 % (en VW een bovengemiddelde 22 %).

Achter Peugeot op de vierde plek staat nu op vijf Kia, met 51 verkochte auto’s meer dan Ford, die net wat minder verkoopstijging binnensleept dan Kia. Verder in de achterhoede zal Mitsubishi heel blij zijn met liefst 58 % verkoopstijging. Niet op Outlander PHEV’s, maar op de bescheiden Space Star en nieuwe Eclipse Cross.

Een succesje zou de FCA groep ook wel kunnen gebruiken. Fiat -21 %, Alfa Romeo wat dalend, alleen Jeep gaat wel goed. Onheilspellend, dat concernbaas Marchionne bij de financiële persconferentie van de groep Fiat heel niet noemde, maar met Alfa, Jeep en Maserati een slag wil maken.

 

 

Reageer op dit artikel