nieuws

Dealerholdings versterken marktpositie

Ondernemen 2302

Uit onderzoek van AUMACON blijkt dat de macht van de grootste dealerholdings toe neemt. De tien allergrootste verkochten samen vorig jaar bijna 31 procent van alle nieuwe auto’s. De totale Top-100 zelfs 75 procent. Hoe zit het met de marktpositie van de dealerholdings?

Dealerholdings versterken marktpositie
Clem Dickmann overhandigt het allereerste exemplaar van de AUMACON Dealerholding Top-100 Editie 2018 aan Mark van der Kallen (links), dga van Riva Holding.

De marktpositie van de grootste autodealers is het afgelopen jaar flink verstevigd. De belangrijkste factoren zijn groei en uitbreiding van de dealerbedrijven. In 2004 hadden de 50 grootste dealers samen een derde van het marktaandeel, nu is dat ruim 60 procent. In 2013 was de Top-100 nog verantwoordelijk voor bijna 65 procent van het totale aandeel nieuwverkopen, nu is dat aandeel gestegen naar 75 procent. Voor de resterende 300 autodealers blijft er een kwart van het marktaandeel over.

 

Stern vast op één

Het marktaandeel (in %) van de 10/50/100 grootste dealerholdings in de totale nieuwverkoop (personen- en bestelauto’s) in Nederland.

De beursgenoteerde Stern Groep staat rotsvast op de eerste plaats met een verkoop van 29.867 nieuwe (bestel)auto’s. Een groei van 9,3 procent ten opzichte van het vorige jaar.

Op de tweede en derde plaats vinden we Van Mossel Automotive Groep met 24.164 verkochte voertuigen en PGA Nederland met 17.802 auto’s. Van Mossel staat op één als het gaat om verkoop per vestiging, met 654 stuks per filiaal. Stern Groep volgt met 421 auto’s per vestiging en PGA Nederland sluit de top drie af met 368 voertuigen per vestiging.

Verkoopcijfers en groeipercentages van de 10 grootste dealerholdings.

Hoogste binnenkomer

Door fusies en overnames zijn er nieuwe gezichten in de AUMACON Dealerholding Top-100. De hoogste nieuwe binnenkomer is Mercedes-Benz– en Ford-dealer Baan Twente. Zij bezetten de 44ste plaats in de Top-100.

Veertiende editie

Wil je het complete onderzoeksrapport bestellen? Dat kan via aumacon.nl. Op 220 pagina’s wordt er overzicht gegeven van de commerciële cijfers, financiële bedrijfsinformatie, leveranciers- en contactgegevens en de ontstaansgeschiedenis van de bedrijven.

Reageer op dit artikel