nieuws

Bijna 3.000 sterfgevallen per jaar door gevaarlijke stoffen

Ondernemen 1910

Bijna 3.000 sterfgevallen per jaar door gevaarlijke stoffen

“Ruim één miljoen Nederlanders werkt met gevaarlijke stoffen. Van alle werknemers loopt 1 op de 6 het risico ziek te worden omdat zij tijdens het werk te maken heeft met gevaarlijke stoffen. Dat kan leiden tot ernstige ziekten zoals astma, COPD en longkanker.” Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) wil de bewustwording rondom gevaarlijke stoffen vergroten en startte de campagne ‘Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen.’

Jaarlijks sterven naar schatting 4.100 mensen door beroepsziekten. In bijna 3.000 gevallen gaat het om mensen die overlijden door gevaarlijke stoffen. Vorig jaar vielen bijna vijf keer zoveel dodelijke slachtoffers aan de gevolgen van gevaarlijke stoffen als in het verkeer, constateert het Ministerie van SZW. Met de campagne ‘Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen’ wil staatssecretaris Tamara van Ark in actie komen. “Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars”, aldus Van Ark. “Alleen samen kunnen we zorgen dat het aantal slachtoffers als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen afneemt. Dit is een te voorkomen probleem, dus we moeten aan de slag.”

Geurloos en onzichtbaar

Uit cijfers van TNO, CBS en RIVM blijkt dat het jaren kan duren voordat ziekteverschijnselen optreden die het resultaat zijn van werken met gevaarlijke stoffen. Van alle mensen die overlijden aan de gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen gaat het in 80 procent van de gevallen om gepensioneerden en in 20 procent uit werkenden. Het probleem is dat stoffen die de gezondheid schaden vaak reukloos en onzichtbaar zijn. Ook lijken stoffen vaak minder schadelijk dan ze werkelijk zijn. Specifieke voorbeelden binnen de mobiliteitsbranche zijn bijvoorbeeld dieselrook en lasrook.

Stofzuigerzak

Ruim een miljoen Nederlanders heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk, zoals houtstof, kwartsstof, dieselrook, lasrook en isocyanaten. Deze stoffen kunnen levensgevaarlijk zijn. Longarts Jos Rooijackers: “Gevaarlijke stoffen zijn vaak geurloos en vrijwel onzichtbaar. De stofdeeltjes komen wél in je longen terecht. Ik trek vaak de vergelijking tussen longen en een stofzuiger. Ze nemen beide stoffen op maar er is één belangrijk verschil: een stofzuigerzak kun je vervangen. Longen niet.” Werken met gevaarlijke stoffen kan verschillende aandoeningen veroorzaken. Daarbij valt te denken aan astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker. “Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals astma, of op de langere termijn, zoals met stoflongen. Vaak gaan er jaren of decennia overheen voordat je de gevolgen merkt en je een beroepsziekte krijgt.”

Aftrap bij Ames

De campagne ‘Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen’ moet het bewustzijn rondom de risico’s en de gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen vergroten. Uiteraard is er ook aandacht voor oplossingen. Het ministerie wil werkgevers en werknemers stimuleren om samen werk te maken van veilig omgaan met gevaarlijke stoffen. Voor de lancering van de campagne bracht staatssecretaris Van Ark een werkbezoek aan Autobedrijf Ames in Dordrecht. Hier is de veiligheid van medewerkers in de werkplaats met een aantal relatief eenvoudige maatregelen verbeterd, vertelt werkplaats-chef Paul Ligthart van Ames: “Om te voorkomen dat onze medewerkers dieselrook inademen, wordt bij het binnen- en naar buitenrijden een roetfilter geplaatst. Tijdens onderhoud en reparatie van de auto’s wordt een afzuiger op de uitlaat gezet. Zo worden de uitlaatgassen veilig afgevoerd en blijft dieselrook niet in de werkplaats hangen.”

Test je kennis

Onderdeel van de campagne zijn twee factsheets met informatie over gevaarlijke stoffen.

In de campagne van SZW zit ook een online test. Hoe veilig werk jij? Beantwoord de zeven vragen en bekijk je score.

Reageer op dit artikel