nieuws

Bosch analyseert: rijhulpsystemen steeds meer standaard

Ondernemen 1013

Bosch analyseert: rijhulpsystemen steeds meer standaard
File assistentie, de eerste gedeeltelijk autonome functie in een auto, verovert langzaam aan een plaatsje op de markt.

Bosch heeft een uitgebreide analyse uitgevoerd over de installatiegraad van rijhulpsystemen in nieuwe auto’s in verschillende Europese landen. Wat blijkt: de klant hecht steeds meer belang aan deze systemen en deze worden al bijna net zo normaal als bijvoorbeeld een autoradio of ESP.

De Bosch-analyse is gebaseerd op cijfers van de in 2016 nieuw geregistreerde auto’s en laat zien dat  parkeerhulp- en noodremsystemen steeds populairder worden, net als rijstrookassistentie. In ons land staat parkeerhulp met stip op één.  61% van de in 2016 nieuw geregistreerde auto’s is met parkeerhulp uitgerust. Dit varieert van parkeersensoren tot automatische parkeersystemen.

De cijfers laten de opmars van rijhulpsystemen zien. In veel Europese landen is park assist in de meerderheid van de nieuwe auto’s te vinden.

Op nummer twee vinden we de automatische noodremsystemen, die de bestuurder in een noodsituatie waarschuwen of de auto tot stilstand brengen. In 2016 was 39% van de nieuw geregistreerde auto’s met een dergelijk systeem uitgerust, het hoogste percentage ten opzichte van andere Europese landen. Rijstrookassistentie neemt positie drie in, deze is in 24 % van de nieuw geregistreerde auto’s te vinden.

Stapje verder

Rijhulpsystemen helpen bestuurders bij lastige of kritische verkeerssituaties en zijn een belangrijke stap naar de ongevallen- en stressvrije mobiliteit van de toekomst. Volgens Bosch zouden in Duitsland tot 72% van alle kop-staart botsingen met letsel vermeden kunnen worden als alle auto’s zouden beschikken over een automatisch remsysteem.

Op dit moment gaat de technische ontwikkeling steeds meer naar geautomatiseerd rijden. De Boschanalyse toont aan dat de file-assistent, de eerste gedeeltelijk geautomatiseerde functie, stilaan een plaatsje verovert op de markt.

In een file volgt de auto automatisch het voorliggende voertuig en neemt taken als starten en versnellen, maar ook remmen en sturen binnen de eigen rijbaan over. Van alle nieuwe auto’s die in Duitsland met ACC zijn uitgerust, heeft de helft ervan ook een file assistent. Dat is het geval voor 9% van alle nieuw geregistreerde auto’s in Duitsland in 2016.

Nieuwe technologie biedt kansen voor het universeel autobedrijf. Kalibratie van ADAS-sensoren is hier een goed voorbeeld van.

Markt blijft groeien

De installatiegraad van rijhulpsystemen blijft toenemen. Als één van de grootste aanbieders van dergelijke systemen, profiteert ook Bosch hiervan. “De markt groeit momenteel met 20 procent, maar Bosch groeit nog sneller,” zegt Gerhard Steiger, president van de Bosch-divisie Chassis Systems Control. In 2019 verwacht Bosch de grens van 2 miljard euro omzet door de verkoop van rijhulpsystemen te overschrijden. De grens van 1 miljard euro werd al bereikt in 2016.

Reageer op dit artikel