nieuws

Einde aan de Bovag-garantie?

Ondernemen 2998

De garantiewetgeving is complex. De regels komen uit drie wetten en worden gehandhaafd door twee strenge toezichthouders. Eén daarvan, de ACM heeft de regels aangescherpt. Wat mag nog wel en wat niet meer, en is dit het einde van de Bovag-garantie? Harald Bresser van Garantievragen.nl geeft tekst en uitleg.

Einde aan de Bovag-garantie?
Is er nog toekomst voor de Bovag-garantie? (Foto: Bovag)

“Garantie hoef je niet te geven”, begint Bresser namens Garantievragen.nl, “de klant heeft het.” Hij maakt onderscheid in drie soorten garantie: “Allereerst de fabrieksgarantie. Daar hoef ik niet zoveel over te zeggen. De fabriek levert die garantie en meestal is ie twee jaar. Punt.”

Wettelijke garantie

Het gaat om de andere twee soorten: “Allereerst de wettelijke garantie. Die wordt ook wel conformiteit genoemd. Deze garantie staat beschreven in artikel 7: 21 van het Burgerlijk Wetboek, en je kan er niet van afzien. Het (auto)bedrijf niet, maar de consument ook niet. Dus als beide partijen overeenkomen dat er geen garantie op de auto zit en zowel autobedrijf als consument tekenen daarvoor, dan is die handtekening niets waard.” En nog een puntje: “De wettelijke garantie is altijd kosteloos. Je kunt er geen premie voor in rekening brengen.”

Garantie is een complex onderwerp. En sinds eind vorig jaar is het nog complexer. Harald Bresser gaf tekst en uitleg in het ‘voorprogramma’ van de presentatie van Aumacon’s Garageformule Top 40.

De ACM handhaaft

Die wettelijke garantie wordt gehandhaafd door de ACM. Die Autoriteit Consument en Markt beschermt het belang van de consument en is er om oneerlijke handelspraktijken te voorkomen. Eind 2016 heeft die ACM de regel rond de zogenoemde onvermijdbare kosten ingevoerd. “Daar wordt op gehandhaafd en de ACM kan hoge boetes opleggen”, weet Bresser. (Zie het akkefietje met de Renault Zoe). De ACM houdt dus in de gaten of er toch niet op de een of andere manier een opslag op de prijs van de auto zit voor die wettelijke garantie.

Verlengde garantie

De derde soort garantie is de garantie waarvoor juist wél betaald wordt: “Dat is de verlengde garantie, ook wel bijkoopgarantie genoemd. Die garantie biedt de consument meer dan de wettelijke garantie”, legt Bresser uit. Maar voor de aanbieder zit er een flinke adder onder het gras: “De garantie voldoet dan namelijk aan de vier kenmerken die volgens artikel 7:925 van het BW een verzekering definiëren: er is een overeenkomst, een verbintenis tot uitkering, onzekerheid en een verbintenis tot premie betalen. En ook hier geldt weer: die premie kan gewoon in de prijs van de auto zitten.”

Vergunning

Kortom, zodra je geld voor garantie vraagt, al zit die in de verkoopprijs van de auto, dan is die garantie een verzekering. “En volgens De Nederlandsche Bank (DNB) en haar handhaver AFM (Autoriteit Financiële Markten) is de aanbieder daarvan een bemiddelaar of een verzekeraar. In beide gevallen is een vergunning nodig van DNB. Heb je die niet, dan kan de AFM boetes opleggen waar die van de ACM bij verbleken.”

De praktijk

Tot zover de theorie, nu de praktijk. Stel we verkopen een auto, geven de klant Bovag-garantie en verwerken daarvoor een bedrag in de verkoopprijs. Fout! Daarmee geven we immers verlengde garantie en treden we dus zonder vergunning op als bemiddelaar of verzekeraar.

Voldoet de garantie die jouw bedrijf biedt aan de wet? Met de Garantiechecker op Garantievragen.nl weet je het in een paar muisklikken.

Zonder meerkosten dan?

Ok, anders dan. We verkopen de auto en geven de klant Bovag-garantie zonder meerkosten of  opslag op de auto. Weer fout! We bieden een garantie aan die meer biedt dan een wettelijke garantie en dus gaat DNB er gewoon vanuit dat er indirecte premiebetaling plaatsvindt.

Einde Bovag-garantie?

Tenzij de Bovag-garantie niet meer biedt dan de wettelijke garantie. En op dit moment lijkt niet helemaal duidelijk wat die Bovag-garantie dan precies meer biedt. Dus resten er twee mogelijkheden. 1: Bovag-garantie biedt niets meer dan wettelijke garantie en is dus zinloos. 2: Bovag-garantie biedt wel meer, is dan per definitie een verzekering en mag door autobedrijven niet zonder vergunning verkocht (of weggegeven) worden.

Nieuwe Bovag-verzekering

Kortom, Bovag zit met een probleem. Bovag kondigt aan dat op te lossen met een nieuwe Bovag-garantie annex verzekering van Bovag’s eigen verzekeringsmaatschappij Bovemij. Bij de koop van de auto sluit de consument die ‘verzekering’ dan via het autobedrijf af met de Bovemij. In dat geval betaalt de consument een concreet bedrag voor die bijkoopgarantie. Dat zal hij of zij alleen doen als die beduidend meer biedt dan de wettelijke garantie. En dat zou nog best eens een uitdaging voor Bovag kunnen zijn.

Reageer op dit artikel