nieuws

Autocrew groeit het snelst, wat leren we van de Garageformule Top-40?

Ondernemen 4015

Autocrew groeit het snelst, wat leren we van de Garageformule Top-40?
Namens branche-automatiseerder en sponsor Customer Connect overhandigd Clemens van Dorp het eerste exemplaar van de Aumacon Garageformule Top-40 2017.

Bosch Car Service is nog steeds de grootste Garageformule van Nederland, maar niet de grootste groeier. Dat is die andere Bosch-formule: Autocrew. Aumacon presenteerde zijn jaarlijkse Garageformule Top 40. Wat kunnen we daaruit leren?

Allereerst dat de groei van het aantal bij Garageformules aangesloten autobedrijven afvlakt. “Het zijn er nu 2706”, zegt Aumacon-directeur Clem Dickmann. Dat zijn er 3,5% meer dan vorig jaar. In 2012 was die groei nog 18%. Als het aan de formules zelf ligt komen die ‘double digit’-groeicijfers weer terug. Als hun groeiverwachtingen allemaal uitkomen neemt het aantal aangesloten bedrijven in het komende jaar namelijk met 22% toe. Dickmann verwacht niet dat dat gebeurt: “Zoveel ‘loslopende’ universele autobedrijven zijn er niet meer.”

De groei van het aantal bij garageformules aangesloten autobedrijven neemt af. Maar de formules zelf zijn optimistisch. Als je hun verwachtingen optelt kom je aan 22% groei voor 2018.

“Kom bij ons!”

Overigens is dat aantal van 2706 aangesloten autobedrijven ook al een beetje optimistisch, legt Dickmann uit: “Daar zitten dubbeltellingen in. Sommige autobedrijven zijn die bij meerdere formules aangesloten.” Opvallend eigenlijk, die focus op groei. Als je de 2017 editie van Aumacon’s Garageformule Top 40 doorbladert valt op dat er nogal wat advertenties van Garageformules in staan. En allemaal zijn ze gericht op die groei: “Doe als al die bedrijven die je al voorgingen en kom bij ons”, roepen die pagina’s je toe.

De formules uit de Top 10 groeien harder dan de kleintjes. Althans, gemiddeld. AutoCrew, AutoProfijt en AutoFirst trekken de groei omhoog. Requal kromp zelfs met 40% en duikelde uit de Top-10 (van plaats 7 naar 15).

Meer diensten, minder deelnemers

De grote formules slagen er beter in die doelstelling waar te maken dan de kleinere, weet Dickmann: “De Top 10 groeide gemiddeld met 6%.” Maar dat geldt niet voor alle grote formules. Requal, vorig jaar nog nummer 7 in de Top 40 verloor 50 aangesloten bedrijven en zakte naar plaats 15 met nog 75 overblijvers. In het Garageformule Top 40-boek lezen we daarover: “In 2017 is het concept sterk opgewaardeerd met opleidingen, een onderhoudsapp, nieuwe gepersonaliseerde website voor leden, Requal Pechhulp en Management ondersteuning. Met de upgrade van het pakket van diensten en de overstap naar een betaald concept is de doelgroep selecter geworden.”

Blijkbaar kiezen autobedrijven inderdaad liever voor laagdrempeligheid. In het lijstje van grote groeiers zien we immers behalve Autocrew ook de laagdrempelige Koskamp-formules AutoProfijt en AutoFirst.

Knipsel uit het garageformuleboek: per formule is zichtbaar welke diensten ze leveren.

Zes groepen formules

Aumacon onderscheidt zes segmenten in het aanbod van Garageformules. De grootste is die van  de universele formules zoals Bosch Car Service en Vakgarage. Al weer veel kleiner is de groep van merkgerichte formules, zoals Vetos (Toyota), MBSG (Mercedes) of Cosis (Subaru). Groep drie is die van bandenspecialisten als Euromaster en Profile en groep 4 wordt gevormd door formules die aan een dealerholding gebonden zijn, zoals DriveIn (Martin Schilder) en tot voor kort Stern Point dat nu als schadeketen verder gaat. Dan het groepje van leasegerichte formules. Veruit de grootste is LeaseProf, dat in handen is gekomen van onderdelenleverancier PartsPoint. Ook leasemaatschappijen Athlon en Leaseplan hebben inmiddels garageformules. “Ze infiltreren langzaam”, zegt Dickmann.

Geen belangstelling bij importeurs

Blijft over de groep van importeurgebonden formules, en daar gaat het nog langzamer: “OEM’s en importeurs tonen totaal geen belangstelling voor garageformules”, heeft  Dickmann moeten constateren. Op één uitzondering na: “Euro Repar, dat Citroën-dealers ondersteunt met zijn vreemdmerkauto’s.” Het enige andere lid van dit groepje is De VWGarage, de formule van dealer Van den Udenhout, die zich richt op de retailpartners van Pon.

Ook handig: alle aangesloten autobedrijven.

Oriënteren

Voor autobedrijven die overwegen zich bij een formule aan te sluiten biedt het Aumacon Garageformule Top-40 boek een aantal nuttige details. Zo staan de deelnamecondities erin, de diensten die de formule biedt en alle aangesloten autobedrijven. Vooral dat laatste is handig. Met een paar gerichte telefoontjes kun je zo een heel aardige indruk krijgen van hoe het werkelijk toegaat binnen die formules.

Reageer op dit artikel