nieuws

Mercedes-Benz bouwt nieuwe motorenfabriek in Polen

Ondernemen 640

Mercedes-Benz bouwt nieuwe motorenfabriek in Polen
De nieuwe fabriek in Jawor, die een totale oppervlakte van circa 50 hectare beslaat, is de tweede motorenfabriek van Mercedes-Benz Cars buiten Duitsland.

Mercedes-Benz is begonnen met de bouw van zijn eerste fabriek in Polen. Het is de tweede fabriek van Das Haus buiten Duitsland. Daimler investeert 500 miljoen euro in de productielocatie. Zo’n 500 technici gaan er viercilindermotoren voor personenauto’s bouwen. De eerste krachtbronnen moeten in 2019 de fabriek verlaten.

De nieuwe fabriek van Mercedes-Benz in het Poolse Jawor beslaat een oppervlakte van circa 50 hectare. Binnenkort wordt een begin gemaakt met de opleiding van de Poolse medewerkers in de fabriek in Untertürkheim. Daarnaast gaan productiemedewerkers uit Duitsland in de nieuwe fabriek aan de slag om hun kennis te delen met hun Poolse collega’s. Voor de realisatie van het opleidingsconcept voor de nieuwe motorenfabriek zal ook worden samengewerkt met plaatselijke opleidingsinstituten.

Responsieve productiesystemen voor flexibele productie

De officiële openingsceremonie voor de toekomstige fabriek werd bijgewoond door Mateusz Morawiecki (vicepremier van Polen en minister van Economische Ontwikkeling en Financiën), Elżbieta Witek (lid van de ministerraad), Tadeusz Kościński (vice-staatssecretaris bij het ministerie van Economische Ontwikkeling in Polen), Rolf Nikel, ambassadeur van Duitsland in Polen), Frank Deiß, hoofd motorenproductie bij Mercedes-Benz Cars en fabrieksmanager van de Mercedes-Benz fabriek in Untertürkheim), Rainer Ruess, (hoofd productieplanning Mercedes-Benz Cars) en dr. Andreas Schenkel (CEO van Mercedes-Benz Manufacturing Poland).

De officiële openingsceremonie voor de toekomstige fabriek werd bijgewoond door Mateusz Morawiecki (vicepremier van Polen en minister van Economische Ontwikkeling en Financiën), Elżbieta Witek (lid van de ministerraad), Tadeusz Kościński (vice-staatssecretaris bij het ministerie van Economische Ontwikkeling in Polen), Rolf Nikel, ambassadeur van Duitsland in Polen), Frank Deiß, hoofd motorenproductie bij Mercedes-Benz Cars en fabrieksmanager van de Mercedes-Benz fabriek in Untertürkheim), Rainer Ruess, (hoofd productieplanning Mercedes-Benz Cars) en dr. Andreas Schenkel (CEO van Mercedes-Benz Manufacturing Poland).

De motorenfabriek in Jawor gaat, zo zegt Daimler, dankzij Industry 4.0 voldoen aan de nieuwste branchestandaarden. De fabriek moet fungeren als benchmark voor de motorenproductie. “Naast state-of-the-art technologie zal ook worden gekeken naar de mogelijkheden voor digitalisering. Bijvoorbeeld met op apps gebaseerde toepassingen op het gebied van personeels- en energiemanagement. Responsieve productiesystemen maken een flexibele productie mogelijk, waardoor het mogelijk wordt om meerdere motorvarianten te bouwen op dezelfde productielijn”, aldus de fabrikant.

De fabriek in Jawor moet ook nieuwe maatstaven creëren op het gebied van energiebesparing bij de productieprocessen. Samen met energieleveranciers en de plaatselijke autoriteiten worden oplossingen ontwikkeld voor een CO2-neutrale motorenproductie. Dit door het gebruik van windkracht, zonne-energie of biogastoepassingen.

Het productienetwerk van Mercedes-Benz Cars

Het motorenproductienetwerk van Mercedes-Benz Cars bevat diverse Duitse en internationale locaties, die worden aangestuurd vanuit de hoofdfabriek in Untertürkheim. Motoren, transmissies, assen en aanverwante componenten worden geproduceerd in Untertürkheim. De focus van de Mercedes-Benz fabriek in Berlijn ligt op de ontwikkeling en productie van moderne componenten en onderdelen. Hier worden ook motoren gemaakt.

De Mercedes-Benz fabriek in Hamburg ontwikkelt en produceert assen en ascomponenten, stuurkolommen, componenten voor uitlaatsystemen en lichtgewicht structuurdelen. De MDC Power motorenfabriek in Kölleda in de Duitse deelstaat Thüringen is een volledige dochter van Daimler AG en produceert viercilindermotoren voor modellen van Mercedes-Benz en Mercedes-AMG.

Fabrieken buiten Duitsland

Motoren en andere belangrijke componenten worden ook buiten Duitsland geproduceerd. Daimler’s dochteronderneming Star Transmission in Roemenië assembleert transmissies en produceert onderdelen en componenten. De joint venture BBAC in het Chinese Beijing produceert motoren voor de lokale markt. Als onderdeel van de strategische samenwerking tussen Daimler en de Renault-Nissan Alliantie bouwt Infiniti viercilinder benzinemotoren voor Mercedes-Benz in zijn Amerikaanse fabriek in Decherd, Tennessee.

Reageer op dit artikel