nieuws

Groen licht overname van Opel door Peugeot

Ondernemen 689

Groen licht overname van Opel door Peugeot
De Opel-fabriek in Rüsselsheim.

Peugeot mag onvoorwaardelijk Opel overnemen. De Europese Commissie heeft na onderzoek van de nationale en Europese markten geen zorgen over concurrentieverstoring door de overname. Het marktaandeel van de twee bedrijven samen blijft volgens de commissie ‘relatief klein’.

Alleen in Estland en Portugal komen Opel en Peugeot samen op 40 procent voor kleine commerciële voertuigen. Dat percentage neemt na de overname met niet meer dan 5 procentpunten in beide landen toe, denkt Brussel.

Het onderzoek wijst ook uit dat ze samengevoegd concurrentie genoeg van andere fabrikanten kunnen verwachten. Daar bij worden Renault, Volkswagen, Daimler, Ford, Fiat en de Aziatische merken genoemd.

Peugeot gaat stevig saneren bij Opel

PSA Peugeot Citroën is van plan stevig te gaan saneren bij Opel. Dat zei topman Carlos Tavares begin dit jaar bij de presentatie van de jaarcijfers van het Franse autoconcern. Werknemers van Opel hoeven volgens de PSA-topman echter niet te vrezen ‘dat hun arbeidsvoorwaarden in het gedrang komen‘.

PSA Peugeot Citroën neemt Opel over voor 2,2 miljard euro. Aan Opel en Vauxhall hangt een prijskaartje van 1,3 miljard euro. De Europese financiële tak van GM wordt gewaardeerd op 900 miljoen euro. Peugeot denkt dat de jaarlijkse financiële voordelen door de overname in 2026 zullen uitkomen op 1,7 miljard euro, waarvan een groot deel al in 2020 moet zijn gerealiseerd.

8 miljard euro aan verliezen sinds 2009

GM had Opel bijna negentig jaar in handen. Sinds 2009 schreef het onderdeel omgerekend ruim 8 miljard euro aan verliezen. Ook nu zijn er voor GM stevige kosten aan de deal. Zo neemt het bedrijf een eenmalige miljardenlast vanwege de verkoop en schikt het voor miljarden aan pensioenverplichtingen.

Reageer op dit artikel