nieuws

FOCWA-leden voorkomen gebruik van gestolen onderdelen in auto

Ondernemen 1043

FOCWA-leden voorkomen gebruik van gestolen onderdelen in auto

Veel gestolen objecten auto-onderdelen, zoals airbags, navigatiesystemen, koplampen en wielen worden gebruikt voor schadeherstel. Dit zegt Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Volgens FOCWA Schadeherstel, de brancheorganisatie van de schadeherstellers, kunnen consumenten dit probleem voorkomen door schade te laten herstellen door een FOCWA-lid.

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) geeft aan dat veel gestolen onderdelen naar het buitenland verdwijnen. Ze zijn er ook van overtuigd dat een deel van deze gestolen goederen in Nederland blijft. Deze worden vervolgens geleverd aan ‘malafide schadeherstelbedrijven’. “Terecht haalt AVc aan dat schadeherstellers die gebruik maken van gestolen onderdelen, schade berokkenen aan collega-schadeherstellers”, zegt Focwa.

FOCWA Standaard

“Leden moeten zich certificeren voor de FOCWA Standaard. Met dit keurmerk bewijst lid ‘veiligheid door vakmanschap’. Onder vakmanschap hoort het gebruik van gestolen onderdelen absoluut niet thuis. Bij het toekennen van de Standaard worden hier strenge eisen aan gesteld”, zegt Femke Teeling, directeur van FOCWA Schadeherstel.

Teeling verduidelijkt: “Om gecertificeerd te worden voor de Standaard moeten schadeherstellers een factuur van de gebruikte onderdelen opnemen in hun dossier. Bovendien moeten ze het herstel uitvoeren volgens de methoden van de fabrikant. Op die manier kan de veiligheid en kwaliteit van het herstel optimaal worden geborgd. Een onafhankelijk certificerende instelling (KIWA, Dekra en/of SGS) controleert steeksproefgewijs deze werkwijze. Pas na een positief advies van een van deze instellingen, ontvangt een schadehersteller de Standaard”.

Gegarandeerd geen gestolen onderdelen in de auto

De brancheorganisatie van schadeherstellers stimuleert zijn leden om verdachte zaken te melden. In het kader daarvan werkt het ook actief mee aan het AVc-project ‘aanpak van malafide handel’, samen met andere publieke en private partijen. André Bouwman, projectcoördinator bij AVc, stelt: “Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit adviseert consumenten om hun voertuig te laten herstellen door schadeherstellers die aan de FOCWA-Standaard voldoen. Op die manier zijn ze gegarandeerd dat er geen gestolen onderdelen in hun herstelde auto worden gebruikt.”

Reageer op dit artikel