nieuws

OOMT-Loopbaancoaching: klaar voor de toekomst

Ondernemen 1002

OOMT-Loopbaancoaching: klaar voor de toekomst
OOMT-loopbaancoach Marleen van Reeden helpt bedrijven en medewerkers om zich klaar te maken voor de toekomst.

Wat doe je als je werk niet meer leuk is? En wat als je het gevoel hebt dat je medewerkers niet samenwerken maar samen werken? Lastige vragen, alhoewel… “De oplossing ligt vaak zo dichtbij”, zegt loopbaancoach Marleen van Reeden. Wat kunnen zij en haar collega-loopbaancoaches namens OOMT voor werknemers en werkgevers in het autovak betekenen?

“Het loopt goed, maar ik denk dat het beter kan”, zei een leidinggevende van een familiebedrijf met zes medewerkers. “We werken onvoldoende samen.” Loopbaancoach Marleen van Reeden voerde gesprekken met iedere werknemer individueel. Ze stelde vragen als: “Wat vind je prettig in je werk en wat minder prettig?” En: “Welke bijdrage lever jij aan het bedrijf of zou je graag willen leveren?” Dat was bijzonder in dit bedrijf. Functionerings- en beoordelingsgesprekken waren er niet. Zo was het voor werkgever en werknemer vooral raden naar elkaars wensen, verwachtingen en ambities.

Passie voor het vak

Van Reeden herkent die situatie: “Veel werkgevers zijn vakmensen, zeker in het MKB. Ze zijn hun bedrijf begonnen uit passie voor dat vak, niet vanuit passie voor het werkgeverschap. Daar zijn ze nooit voor opgeleid.” Maar ze is ook actief bij grote dealerholdings: “Daar zegt de werkgever: ‘Medewerkers zijn verantwoordelijk voor hun eigen loopbaan. Maar ik wil ze er graag bij helpen.’ Dus is eens in de zoveel tijd een persoonlijke APK nodig.” Daarin stelt Van Reeden vast of medewerkers nog blij worden van hun werk en of ze nog waardevol zijn voor hun bedrijf. Zo nee, wat er dan voor nodig is om het plezier terug te krijgen en er weer toe te doen, en zo ja, hoe het nog beter kan.

Twee voorbeelden

Ze noemt een voorbeeld: “Er komt minder mechanisch werk en meer elektronisch werk in de werkplaats. Maar stel een autotechnicus heeft daar niets mee, wat dan? Toch op training gaan? Overstappen van een dealer naar een universeel bedrijf met oudere auto’s, om het nog wat uit te stellen? Of zelf de allerbeste mechanische autotechnicus worden? Niks is goed en niks is fout, het gaat erom wat juist deze medewerker inzetbaar houdt.”

Mijn werkplaatschef gaat weg

Ander voorbeeld: “Een werkgever zei tegen mij: ‘Mijn werkplaatschef wil leraar worden. Dus ik ga hem kwijtraken. Daar lig ik wakker van.’ Van Reeden bood hem nieuw perspectief: “Hij gaat eerst een opleiding doen. Dus je hebt nog drie jaar om voor te sorteren op een nieuwe werkplaatschef. Je zit in een luxe positie.”

Klaar voor de toekomst

Wil je je werk leuker maken, je talenten ontdekken, je doorgroeimogelijkheden onderzoeken of loopbaankeuzes maken? Of wil je dat juist voor je team? De loopbaancoaches van OOMT staan voor je klaar. Kijk maar op http://www.oomt.nl/project/loopbaancoaching.

Reageer op dit artikel