nieuws

Auto-importeurs zien omzet teruglopen

Ondernemen 518

Auto-importeurs zien omzet teruglopen

Importeurs zagen hun omzet afgelopen kwartaal voor het eerst in zes kwartalen afnemen. Vergeleken met een jaar eerder kwamen de opbrengsten ruim 9 procent lager uit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er werden aanzienlijk minder nieuwe personenauto’s met een zakelijke bestemming ingevoerd en doorverkocht. Dat komt vooral doordat er in de vergelijkbare periode vorig jaar juist even extreem veel auto’s werden verkocht, omdat toen nog kon worden geprofiteerd van de oude bijtellingsregels.

De omzetgroei van de auto- en motorsector is afgelopen kwartaal mede hierdoor bijna stilgevallen. Bedrijven behaalden in doorsnee slechts 1 procent meer omzet, terwijl in de voorafgaande anderhalf jaar plussen tot wel 24 procent werden gemeten.

Sterkste omzetgroei voor motorhandel

In de overige deelbranches nam de omzet in het derde kwartaal nog wel toe, maar was de groei aanzienlijk minder sterk dan in het kwartaal ervoor. De motorhandel boekte met een plus van bijna 8 procent de sterkste omzetgroei. Bij de sector horen verder ook de gewone autodealers, verkopers van bedrijfsauto’s, autoservicebedrijven en handelaren in auto-onderdelen.

Reageer op dit artikel