nieuws

Internationale groeikansen Teclub dankzij investering MKB Fonds

Ondernemen

Internationale groeikansen Teclub dankzij investering MKB Fonds
TecLub levert onder private label vooral smeermiddelen, koel- en remvloeistoffen en technische chemicaliën.

Meer strategische vrijheid, extra kapitaal en een professionelere bedrijfsvoering. Dat zijn volgens directeur René Waal van TecLub de drie positieve gevolgen van het meerderheidsbelang dat MKB Fonds heeft genomen in zijn exportbedrijf in automotive producten. “Het vergroot de daadkracht om onze activiteiten wereldwijd uit te breiden.”

Technical Lubricants International BV in Uitgeest is in 1988 opgericht door Jaap Waal. Zoon René nam het familiebedrijf in 2002 over en bouwde het uit van een traditionele oliën- en vettenleverancier tot een onderneming gespecialiseerd in hightech chemicaliën voor de automotive industrie. “We hebben een schat aan kennis en ervaring opgebouwd in de productie van automotive vloeistoffen onder private label voor een clientèle die wereldwijd opereert. Inherent aan private label zijn de klant- en landspecifieke wensen die een grote mate van flexibiliteit vereisen. Die flexibiliteit en expertise kunnen we ook vermarkten in andere aanverwante branches. De deal met MKB Fonds verschaft ons de tijd om daarvoor nieuwe strategieën te ontwikkelen.”

TecLub draaide in 2015 een omzet van zo’n 10 miljoen euro. Het bedrijf koopt de meest uiteenlopende grondstoffen in, maakt eigen en klantspecifieke productformuleringen, stelt productlijnen samen voor afnemers, laat verpakkingen afvullen en verzorgt de logistiek. Waal: “Onze kracht schuilt in een grote vakkennis – zowel van de techniek als van de markt – en een hoge mate van flexibiliteit om maatwerk te leveren naar de wensen van de klant.”

Technische chemicaliën

Volgens de directeur is het assortiment van TecLub onder te verdelen in drie groepen: smeermiddelen, koel- en remvloeistoffen en technische chemicaliën. In die laatste groep verwacht Waal de grootste groei te kunnen doormaken. “Sowieso hebben we ons daarin de laatste jaren steeds verder ontwikkeld. Het is nu echt een specialisme. Te denken valt dan aan middelen om motoren en injectoren intern te reinigen, maar bijvoorbeeld ook om lekkages te verhelpen en vervuilende uitstoot te verminderen. In die speciale groep valt voor ons nog een wereld te winnen.”

Moderne motoren erg gevoelig

Dat brandstoffen en motoren de laatste jaren sterk zouden zijn verbeterd, tempert het optimisme van de directeur van TecLub geenszins. “Punt is dat vervuiling niet alleen komt door de kwaliteit van de brandstof, maar ook door de staat en het type van de motor en het rijgedrag. Brandstoffen in een deel van de West-Europese markt zijn wellicht verbeterd, maar het grotere aandeel biobrandstoffen levert weer nieuwe problemen op. Daarnaast is in Azië en Oost-Europa compensatie van matige brandstof sowieso nog steeds noodzakelijk. Tenslotte zijn moderne motoren, waarbij meer vermogen uit een relatief kleiner motorblok wordt gehaald, steeds gevoeliger voor storingen veroorzaakt door vuil. Wat dat betreft heeft TecLub op diverse terreinen het tij mee.”

Investering in duurzame groei

Thomas Wals, partner van MKB Fonds: “Onze beleggers verwachten dat we investeren in goedgeleide en winstgevende ondernemingen, die een mooie toekomst tegemoet gaan. TecLub valt precies in die categorie. TecLub heeft onder zijn afnemers zeer gerenommeerde bedrijven en multinationals. De internationale groeikansen bij TecLub zijn aanzienlijk. Met slechts een klein team presteert de onderneming uitermate succesvol. De belangrijkste afzetgebieden van TecLub zijn Europa, Azië, Midden Oosten en Afrika, waarbij Europa en Azië bijna tweederde van de omzet genereren. En daar liggen nog volop kansen.”

Reageer op dit artikel