nieuws

400.000 nieuwe auto’s in 2016

Ondernemen

400.000 nieuwe auto’s in 2016

BOVAG en RAI Vereniging verwachten dat er volgend jaar 400.000 nieuwe auto’s zullen worden geregistreerd. Voor 2015 verwachten de twee organisaties uit te komen op 415.000. Het aantal lichte bestelwagens komt volgens BOVAG en RAI Vereniging volgend jaar uit op 60.000 stuks.

Voor 2015 was aanvankelijk een prognose van 400.000 nieuwverkopen afgegeven. Veel zakelijke rijders proberen echter hun nieuwe leaseauto’s nog voor eind 2015 geregistreerd te krijgen vanwege aanstaande veranderingen in de bijtelling per 1 januari 2016. Met name daardoor verwachten BOVAG en RAI Vereniging nu eind 2015 uit te komen op 415.000 registraties.

Fiscale regels

Vanaf 1 januari 2017 implementeert staatssecretaris Wiebes het nieuwe beleid van zijn Autobrief 2.0. Dat houdt automatisch in dat in 2016 de ‘oude’, hier en daar licht aangepaste fiscale regels rondom auto’s de markt nog in belangrijke mate zullen bepalen.

Consumentenvertrouwen

De markt voor particuliere kopers in 2016 is enerzijds afhankelijk van herstellend consumentenvertrouwen en anderzijds in toenemende mate van de populariteit van nieuwe financieringsvormen. Zo groeit de belangstelling voor private lease, waarbij in de meeste gevallen de auto’s overigens niet op naam van de particulier (en dus als particuliere verkoop) worden geregistreerd. Als het consumentenvertrouwen in de sector doorzet zoals dat bijvoorbeeld in de huizenmarkt door lijkt te zetten, zou het huidige geprognosticeerde aantal voor 2016 ten positieve kunnen veranderen.

De prognose van RAI Vereniging en BOVAG komt tot stand na een grondige analyse van de markt door de rekenmeesters van beide verenigingen, waarna een externe toetsing plaatsvindt bij het internationaal automotive consultancy bureau IHS Polk.

Reageer op dit artikel