nieuws

Otogros zoekt aansluiting bij AD Benelux

Ondernemen

Otogros zoekt aansluiting bij AD Benelux

De zes vestigingen van automaterialengrossier Otogros uit Putten sluiten zich aan bij AD Benelux in Oosterhout.

Otogros is in 1974 opgericht, telt tachtig medewerkers en heeft zes vestigingen in Almere, Putten (hoofdkantoor), Amersfoort, Kampen, Veenendaal en Epe. Met deze vestigingen vormt Otogros een sterke partij in het midden van het land voor universele en dealerbedrijven. Het verzorgingsgebied ligt in de provincies Utrecht, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Drenthe. De zes vestigingen worden bevoorraad vanuit het distributiecentrum in Oosterhout en de nieuwe supply‑depots, die AD Benelux op korte termijn zal openen. Het eerste geplande depot wordt ingericht in Amsterdam. Otogros kan daarmee ook rekenen op op‑de‑dag-levering van onderdelen en gereedschappen.

Waarom al die verschuivingen?

Vorige maand ging grossier Auto Waard (met twee vestigingen in Heerhugowaard en Schagen) over van Vrooam naar AD Benelux, nu heeft Otogros zich aangesloten bij AD Benelux en dit zal niet de laatste verschuiving zijn. In de aftermarket is een consolidatieslag gaande, waardoor het aantal leveranciers voor de vrije grossier sterk afneemt. Ingegeven door de marktontwikkelingen zijn schaalvergroting en uitbreiding van de dienstverlening nodig en dat zorgt ervoor dat steeds meer grossiers zich aansluiten bij de grote partijen.

Blijven er twee over?

De verwachting is dat steeds meer grossiers zich gaan aansluiten bij één van de twee grote partijen. De ene partij is Autobinck-dochter PartsPoint Holding (waarin onder andere 135 Brezan-verkooppunten in Nederland en België). PartsPoint kondigde in december aan

te gaan versmelten met AD Benelux: een onderdeel van het internationale AD netwerk, dat kan rekenen op een intensieve samenwerking met gerenommeerde leveranciers van automaterialen, gereedschappen en equipment.

In Nederland en België is AD sterk vertegenwoordigd met een netwerk van 160 grossiersvestigingen. De andere grote partij is Sator-LKQ, dat een netwerk heeft van 75 eigen grossiers, maar ook via Fource afspraken kent met onafhankelijke grossiers en nog een samenwerking heeft met Vrooam. Naar verwachting zullen deze twee grote partijen blijven groeien ten koste van de steeds kleiner wordende groep achterblijvers.

Reageer op dit artikel