nieuws

XXImo: auto op afroep

Ondernemen

XXImo: auto op afroep

Met de Flexcar Express van XXImo kun je een auto op afroep binnen twee uur voor de deur krijgen. Het is een oplossing voor wie autodelen wil combineren met kort huren en het biedt een aanvulling op openbaar vervoer. Leuk natuurlijk, maar hebben autobedrijven hier wat aan?

XXImo is (net als The New Motion) een onderdeel van Tendris en gevestigd in Den Bosch. Twee jaar geleden ging het bedrijf met drie mensen van start, nu werken er al meer dan dertig mensen. XXImo levert kaarten en mobiele applicaties waarmee huurauto’s, brandstof, openbaar vervoer, taxi’s, lunches en ook hotels en vergaderlocaties zijn te boeken en af te rekenen. Alle gemaakte kosten komen op de XXImo‑verzamelfactuur, die door de werkgever ook is te gebruiken voor de btw‑opgave. XXImo zet de Flexcar Express in als autohuurdienst voor elke periode, variërend van een halve dag tot drie maanden; met de auto naar Groningen en met de trein terug of een week in een grotere auto rijden, het is een alles‑in‑één‑mobiliteitsoplossing voor de zakelijke reiziger.

Soort autoverhuur-Spotify

Autodelen combineert het gemak van een eigen auto met het financiële voordeel van gezamenlijk gebruik. Al jarenlang zijn vele organisaties daarmee actief, zoals Greenwheels, Wheels4all (nu MyWheels), Connect Car, Drive CarSharing en Mobility Mixx, maar de Flexcar Express is volgens XXImo de ‘Spotify onder het autohuren’. Je hebt keuze uit zeven beschikbare klassen (van Hyundai i10 tot Mercedes C-klasse) en ze worden op afroep voor de deur gezet en weer opgehaald. Met de XXImo‑kaart kun je ook aan Car2Go meedoen om één van de driehonderd elektrische smart’s in Amsterdam te huren.

Van autobezit naar autogebruik

De Flexcar Express speelt in op de trend die gaat van autobezit naar autogebruik. Zo rond 2006 reden voor het eerst meer dan duizend deelauto’s in Nederland rond, maar vorig jaar maart waren dat er al 11.210 auto’s. Het aantal deelnemers is gestegen van twintigduizend (2007) naar 110.000 (maart 2014). Ondanks de vaak zeer forse subsidies voor autodelen is betrouwbaar cijfermateriaal slecht te vinden. Maar als het waar is dat de groei van autodelen vooral ten koste van de tweede auto gaat, dan brengt autodelen de garagehouders niets. Misschien ook goed te weten: Greenwheels is van Pon, Mobility Mixx is van LeasePlan en Car2Go van Daimler AG.

Reageer op dit artikel