nieuws

Sterk vierde kwartaal autoverkopen

Ondernemen

Sterk vierde kwartaal autoverkopen

Importeurs van nieuwe personenauto’s in Nederland hebben hun omzet in het laatste kwartaal van vorig jaar sterk zien toenemen. In oktober steeg de omzet met ruim 10 procent, oplopend tot 35 procent in december vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ondanks het sterke vierde kwartaal daalde de omzet in heel 2013 met 10 procent. Dealers verkochten in december ruim tweemaal zoveel personenauto’s. De omzettoename hangt samen met het feit dat de bijtellingregels voor privégebruik per 1 januari 2014 zijn aangescherpt. Over het hele jaar namen de autoverkopen met ruim 17 procent af.

In december zijn ruim 39.000 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, een stijging van maar liefst 115 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral plug-in hybrides, waaronder de Mitsubishi Outlander en de Volvo V60 Hybrid, deden het goed. Het totaal aantal verkochte nieuwe personenauto’s kwam in 2013 uit op ruim 417.000.

In Europa daalden de verkopen vorig jaar met bijna 2 procent. In Cyprus het meest (35 procent), gevolgd door Nederland (17 procent). Ook in Luxemburg, Italië, Frankrijk en Duitsland daalden de verkopen. In het Verenigd Koninkrijk, Estland en Portugal namen de verkopen van nieuwe personenauto’s met ruim 10 procent toe.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel