nieuws

Franse ban op Mercedes-Benz vanwege R134a

Ondernemen

Franse ban op Mercedes-Benz vanwege R134a

De Europese Commissie staat toe dat Frankrijk de verkoop en registratie van nieuwe auto’s van het Duitse merk Mercedes-Benz blokkeert omdat sommige modellen het aircokoelmiddel R134a gebruiken, een middel dat niet langer is toegestaan door de Europese regels. Dat heeft de commissie dinsdag 16 juni laten weten.

Het koelmiddel R134a zou leiden tot klimaatverwarming. “Er worden momenteel in de Europese markt auto’s geproduceerd die, volgens een voorlopige analyse van de commissie, niet voldoen aan de goedkeuring voor dat type”, aldus eurocommissaris Antonio Tajani (industrie). De Duitse overheid en Mercedes-Benz kregen al eerder een waarschuwing, zoals we op 20 juni berichtten.

Moederbedrijf Daimler stelt juist dat de enige vervanger voor het middel, R1234yf, niet veilig genoeg bleek tijdens testen. Ook wijst het bedrijf op de goedkeuring van de auto’s door de Duitse autoregistratiedienst KBA. Volgens Daimler is die goedkeuring geldig in heel Europa.

Volgens Tajani heeft Daimler onvoldoende hard kunnen maken dat er veiligheidsrisico’s zijn met de vervanger van de koelvloeistof die nu in de Mercedes-auto’s zit. Dat nieuwe middel is sinds begin dit jaar door de EU voorgeschreven voor nieuwe auto’s. De eurocommissaris kondigde aan woensdag over de zaak te vergaderen met vertegenwoordigers uit alle EU-landen.

De zaak heeft tot frictie geleid tussen Berlijn en de EU. Een woordvoerder van de Duitse regering liet vrijdag nog weten dat een oplossing wordt nagestreefd, maar dat de definitieve testresultaten met het koelmiddel nog bekend moeten worden en dat dan meer duidelijk zal worden. Brussel heeft gedreigd een rechtszaak tegen Duitsland te beginnen wegens het schenden van de Europese regels.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel