nieuws

Tesla stunt met snelladers in Noord-Amerika

Ondernemen

Tesla stunt met snelladers in Noord-Amerika

Uit allerhande berichten blijkt dat de opkomst van elektrisch rijden in Europese landen weinig vaart maakt. Gaat het beter in Amerika, waar grote belangstelling is voor e-rijden? Wat Tesla betreft wel, die kan zich dan ook een eigen promotie voor e-rijden permitteren: ze bouwen er vlijtig aan een landelijk Supercharger netwerk.

In dit geval slaat Supercharger niet op een of andere compressor om de motor op te zwiepen, het gaat over eigen snelladers die Tesla uitzet om elektrisch van stad naar stad te kunnen rijden, met korte tussenstops om snel bij te laden. Specifiek bedoeld voor hun nieuwe Model S sedan.
Overigens gaat het niet met alle elektrische auto’s even goed. Fisker staat te koop, er is geen personeel of productie meer, ook hun acculeverancier A123 is failliet. Chinese bedrijven hebben belangstelling, maar mogen niet kopen omdat Fisker opgebouwd is met Amerikaanse staatssteun. En de verkopen van de Chevrolet Volt halen niet het verwachte niveau.

Elektrisch reizen stimuleren

Bij Tesla gaat men juist de ontvangen staatssteun terugbetalen. En binnen een maand het bestaande netwerkje van Superchargers verdrievoudigen. Nu nog beslaat dat netwerk met name de oost-, zuid- en westkust.
Over een half jaar moeten er ook Superchargers staan in het zuiden van Canada, en met een jaar zou heel het Noord-Amerikaans continent gedekt moeten zijn. Dat doet Tesla, zeggen ze, om Model S rijders te stimuleren ook langere reizen elektrisch af te leggen.
Het kan, van de ene Supercharger naar de andere, met oplaadpauzes van 20 minuten om even koffie te drinken of snel te lunchen.

Gratis superchargen

En het is gratis, voor wie zijn Model S bestelt met het grote 85 kWh accupakket. Bij het standaard accupakket moet 2000 dollar afgetikt worden om onbeperkt de Superchargers te kunnen gebruiken.
Tesla spreekt overigens van Supercharger omdat hun snelladers binnenkort liefst 120 kW vermogen gaan leveren, twee- tot driemaal zoveel als andere snelladers. Brengt dat het elektrisch succes waarop in Europa nog geen zicht is?

Reageer op dit artikel