nieuws

Trucknasium en museum: toekomst en verleden van DAF

Ondernemen

Trucknasium en museum: toekomst en verleden van DAF

Hoe komen we in de toekomst aan voldoende technici? Simpel, gewoon jongeren op school laten beleven hoe gaaf techniek is. Dat is precies wat het splinternieuwe Trucknasium in het DAF Museum doet. Voor wie meer heeft met de oude techniek: DAF bestaat 85 jaar. Voor de expositie is het museum op zoek naar eigenaren van klassieke DAF’s.

Werkloosheid? Crisis? Kan zijn, maar het tekort aan technische medewerkers loopt volgend jaar op tot 63.000, volgens een onderzoek van de Universiteit van Maastricht in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken. En: “Voor elke procent dat de Nederlandse economie groeit, komen er jaarlijks 13.000 vacatures bij,” leert het onderzoek.

Handen uit de mouwen

“Voor de technologieregio Eindhoven is dat een zorgwekkende ontwikkeling”, zegt Hans Staals, vicevoorzitter van het DAF Museum. “Om die reden is het Trucknasium ontwikkeld: een interactief en educatief lesprogramma voor leerlingen uit het tweede jaar van vmbo-t, havo en vwo met als doel hen te interesseren voor automotivetechniek en mogelijk ook voor een baan in deze sector.”

Moderne lesmethoden

Het programma van het Trucknasium start met een lesprogramma ‘Vervoer en Logistiek’ op school. ”Vervolgens gaan de leerlingen in een nieuwe ruimte van het DAF Museum met professionals uit de praktijk in op het samenstellen van een vrachtwagen, het meten van lucht- en rolweerstand en op geavanceerde veiligheidssystemen die op moderne vrachtauto’s en bussen geleverd worden”, legt Staals uit. “Hierbij staan de onderwerpen veiligheid, duurzaamheid en mobiliteit centraal. In de praktijk van het goederen- en personenvervoer over de weg gaat het om brandstofbesparing, de reductie van de CO2-uitstoot en een optimale communicatie tussen voertuigen onderling en hun omgeving.”

Windtunnel op schaal

In het Trucknasium, dat haar lesprogramma heeft ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Strabrecht College uit Geldrop en het Hub van Doorne College uit Deurne, maken leerlingen uiteraard interactief kennis met techniek. Om de invloed van luchtweerstand te tonen, is zelfs een complete windtunnel op schaal gerealiseerd.

Techniek van toen

Op 1 april 1928 werd in de toenmalige Valk-brouwerij, het huidige DAF Museum, de ‘Machinefabriek en Reparatie-inrichting Hub van Doorne CV’ gevestigd. Vanaf 1932 noemde het bedrijf zich: ‘NV van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek, DAF dus. Het DAF Museum besteedt in 2013 veel aandacht aan de talloze technische ontwikkelingen bij DAF in die periode van 85 jaar.

Heeft u een klassieke DAF?

De Stichting Vrienden van het DAF Museum organiseert op zaterdag 5 en zondag 6 oktober in het kader van de Landelijke Museumdagen een evenement met de naam ’85 jaar DAF Techniek, van TOEN naar NU’. Daarvoor richten de vrienden zich tot eigenaren, verenigingen en stichtingen die over klassieke DAF-voertuigen beschikken. Hun oproep: “Doe mee!” Belangstelling? Of wilt u zich aanmelden voor het Vrijwilliger Team DAF Museumdagen 2013? Mail naar jhelms@xs4all.nl of jacquesbreukers@hotmail.com.

Reageer op dit artikel