nieuws

Koen Hendrickx wint ‘Gouden Autosleutelhanger

Ondernemen

Koen Hendrickx wint ‘Gouden Autosleutelhanger

Federauto Vlaanderen organiseerde op 18 april in samenwerking met Land Rover en haar opleidingscentrum Educam de 44e editie van de wedstrijd de ‘Gouden Autosleutelhanger’. Het doel is de beste student autotechniek in Vlaanderen te vinden. Deze keer was dat Koen Hendrickx van Syntra Hasselt.

Federauto wil de doorstroming van het technisch onderwijs naar de arbeidsmarkt bevorderen en dat doet de vakvereniging met verschillende initiatieven, waaronder de wedstrijd de ‘Gouden Autosleutelhanger’. Het initiatief is niet nieuw maar is al aan zijn 44e editie toe. Dit jaar schreven 23 scholen in, die telkens twee leerlingen mochten afvaardigen. Dat bewijst dat het onderwijs en de sector voeling hebben met dit evenement en gemotiveerd zijn om jongeren met een goede opleiding klaar te stomen voor een job in de autosector.

Sponsor Land Rover

Dit jaar was Land Rover de hoofdpartner en sponsor van de ‘Gouden Autosleutelhanger’. Het merk leverde diverse auto’s waaraan tijdens het evenement gesleuteld mocht worden en het schonk ook de fraaie hoofdprijs: een Evoque die de school van de winnaar als lesmateriaal mag gebruiken.

Voorbereiding

De voorronde van de wedstrijd vond plaats in het opleidingscentrum Educam in Lokeren, waar de leerlingen van het laatste jaar autotechniek en automechanica de uitdaging aangingen om hun kunnen te demonstreren voor een strenge, professionele jury. Die jury zou uit deze groep vier deelnemers selecteren, die in de finale mochten dingen naar de felbegeerde ‘Gouden Sleutelhanger’. Daarvoor was flink gestudeerd in de 23 scholen, die elk door twee studenten werden vertegenwoordigd. Niet alleen op de schoolbanken, maar ook bij enkele Land Rover-verdelers in de regio, die het peterschap waarnamen en in specifieke workshops de ‘nieuwe generatie’ kennis liet maken met de manier van werken op een ‘echte’ werkvloer.

Selectie

In een eerste ronde kregen de verschillende schoolteams een aantal praktische proeven voorgeschoteld om hun technische vaardigheden te evalueren. Nadien legde elke deelnemer individueel een theoretische test af om de grondige kennis van de moderne autotechniek te toetsen. Na deze voorronde vergeleek de jury alle resultaten en selecteerde vier kandidaten voor de finale: Jannis Cardon en Niels De Schutter uit O.L.V. Ter Duinen Zeebrugge, Thomas De Keuleneire uit het Scheppers Instituut Wetteren en Koen Hendrickx van Syntra Hasselt.

Finale

De technici van Land Rover hadden een technische panne aan de vier aanwezige Evoques veroorzaakt, de finalisten moesten zo snel en efficiënt mogelijk de juiste diagnose stellen. Concreet: een klant meldde dat de automatische achterklep niet meer dicht ging. Elke finalist kreeg 45 minuten de tijd om het euvel op te lossen.

Na drie kwartier hadden drie van de vier jongens het euvel hersteld en daarvan was Koen Hendrickx van Syntra Hasselt het meest efficiënt te werk gegaan. Hij ontving uit handen van vice-premier Alexander De Croo de hoofdprijs: de Gouden Autosleutelhanger én de sleutel van de Evoque die mee mocht naar Limburg als nieuw lesmateriaal.

Meer Gouden Autosleutelhanger in AMT

In het komende mei-nummer van het AMT-vakblad besteden we uitgebreid aandacht aan de Gouden Autosleutelhanger. Mis het niet!

Reageer op dit artikel