nieuws

Honda keert terug in F1

Ondernemen

Honda keert terug in F1

Opnieuw gaat Honda een gooi doen naar succes in de Formule 1, nadat het merk in het huidige raceseizoen al succesvol is gedebuteerd in het WTCC met de Civic. Honda gaat vanaf 2015, wanneer de nieuwe regels op motorengebied gaan gelden, krachtbronnen maken voor de F1. Hun partner wordt wederom McLaren, waarmee ze al meermaals F1 kampioen werden.

Dit nieuws is vrij sensationeel, omdat McLaren daarmee afstand doet van hun banden met Mercedes-Benz. Geheel onbegrijpelijk is het niet, nu Mercedes een eigen team inzet in de F1, en alleen nog motoren levert voor McLaren.

Terug naar succesformule?

In verband met de kosten – niet te verantwoorden tijdens een economische crisis –  verliet Honda na 2008 de F1, tot die tijd runde het merk een compleet eigen team. Het afscheid kwam net te vroeg, want toen technisch directeur Ross Brawn het team overnam werd hij met het nieuw ontwikkelde materiaal onder eigen naam meteen wereldkampioen in 2009.
Opmerkelijk is dat Honda vanaf 2015 mogelijk aantreedt tegen zijn eigen voormalig technisch genie. Het Brawn-team werd immers vervolgens overgenomen door Daimler en is nu het Mercedes fabrieksteam geworden.
Het wil alleen nog niet zo lukken met wereldkampioenschappen, niet voor Mercedes en niet voor McLaren met Mercedes-motoren. Daarbij kunnen we gerust aannemen dat McLaren niet blij is als een soort Mercedes B-team te moeten fungeren.

Passende formule

Honda ziet het wel zitten met de aankomende F1-regels, waarin gereden zal worden met 1.6 V6 turbomotoren en systemen voor energieterugwinning. Dat heeft wel iets te maken met de techniek voor Honda-productiemotoren.
Dat ligt ook wel een beetje in lijn met hun beste F1-dagen, met vier titels van 1988 tot ’91. Ook toen met McLaren, en met 1.5 turbomotoren. Alleen wel mede dankzij de legendarische Ayrton Senna, die er helaas niet meer is.

Reageer op dit artikel