nieuws

ARN: “Recyclingsucces vraagt nieuwe naam”

Ondernemen

ARN: “Recyclingsucces vraagt nieuwe naam”

In 2011 heeft Nederland een recyclingpercentage van ruim 95% van de in Nederland afgedankte auto’s gerealiseerd. Sloopauto’s worden dus niet verwijderd, maar gerecycled. Dus heet de verwijderingsbijdrage vanaf nu: recyclingbijdrage. ARN start deze maand een voorlichtingscampagne.

95% van iedere afgedankte auto wordt gerecycled tot bruikbare grondstoffen. Nederland behoort met dat percentage tot de koplopers van Europa. Volgens Arie de Jong, directeur ARN komt dat door de hechte samenwerking in de branche en de moderne scheidingstechnologieën.

Demonstratieproject

Inzamelbedrijven, autodemontagebedrijven, recyclingbedrijven en shredderbedrijven vormen een goede basis voor het recyclen van autowrakken. In de PST (Post Shredder Technologie) fabriek wordt het shredderafval verder gescheiden in bruikbare materiaalstromen. De fabriek in Tiel is een demonstratieproject geworden voor andere EU-lidstaten.

Consumenten positief over recyclen

Omdat 95% van auto’s gerecycled wordt, is de term verwijderingsbijdrage niet meer volledig. ARN heeft besloten de verwijderingsbijdrage vanaf dit jaar recyclingbijdrage te noemen. Kopers van nieuwe auto’s betalen € 45,- recyclingbijdrage. Uit een onderzoek van ARN blijkt dat consumenten positief staan tegenover recycling en dat consumenten daardoor bereid zijn om een financiële bijdrage te leveren voor de recycling.

Campagne van start

“De verantwoordelijkheid voor autorecycling ligt bij de autobranche en de overheid, maar de consument wil wel weten hoe dat gebeurt en waar de bijdrage aan wordt besteed”, zegt ARN. Via de campagne ‘95% gerecycled, dankzij uw recyclingbijdrage’ gaat ARN consumenten vanaf deze maand informeren over het recyclingproces. Verschillende autodealers ondersteunen de campagne en hebben een informatiepunt in de showroom.

Reageer op dit artikel