nieuws

Met NEN 9140 veilig werken aan elektrische auto’s

Ondernemen

Met NEN 9140 veilig werken aan elektrische auto’s

Het werken aan elektrische installaties in Nederland is geregeld in de ARBO-wetgeving en uitgewerkt in NEN 3140. Maar die norm is eigenlijk voor de elektrotechnische installatiebranche. Een projectgroep ‘Veilig werken aan e-voertuigen’ gaat een branchespecifieke uitvoering maken; de NEN 9140.

Elektrische auto’s voldoen weliswaar aan dezelfde internationale en Europese normen, maar het werken aan deze auto’s is slechts gedeeltelijk geregeld in Europese wetten.

Zorgplicht van de werkgever
In de Nederlandse ARBO-wetgeving neemt de ‘zorgplicht van de werkgever’ een centrale plaats in. Het werken aan elektrische auto’s is voorbehouden aan voldoende opgeleide, deskundige en daartoe bevoegde werknemers, die de juiste materialen en gereedschappen moeten gebruiken. Duitsland en Frankrijk kennen echter andere regels en daarom is het van belang om naast de technische documentatie van de fabrikant ook de nationale wet‑ en regelgeving te kennen.

Met een brede groep deskundigen werkt NEN aan de realisatie van een branchespecifieke NEN 9140. De groep bestaat uit producenten/leveranciers van (elektrische) automaterialen en systemen (Robert Bosch), onafhankelijke garagebedrijven (The Alwaysbemobile Company en AD‑Benelux), de schadeherstelbranche (FOCWA), pechhulpinstanties (ANWB/Wegenwacht), bergers (VBS en ABNED), hulpverleners (Brandweer Nederland) en adviesbureau Akse Automotive, aangevuld met enkele deskundige leden van normcommissie NEC 623 uit de elektriciteitsbranche (ROVC en C+B‑advies) en juristen.

Naar verwachting zal het normontwerp NEN 9140 in het voorjaar van 2013 gepubliceerd worden. Na verwerking van inhoudelijk commentaar van alle belangstellenden zal medio 2013 de definitieve NEN 9140 beschikbaar zijn.

Reageer op dit artikel