nieuws

Beste Leermeester en Leerbedrijf 2012 gekozen

Ondernemen

Beste Leermeester en Leerbedrijf 2012 gekozen

Van Tilburg-Bastianen uit Breda is gekozen tot Beste Leerbedrijf 2012 en Ronald van der Goes van Volvo Truck Center in Rotterdam is de Beste Leermeester. Wat maakt hen speciaal? En wat kunnen andere autobedrijven leren van de winnaars?

Met de verkiezing van Beste Leerbedrijf en Beste Leermeester wil Innovam bedrijven in de branche motiveren om leerwerkplekken beschikbaar te stellen. Belangrijk, want alles wijst erop dat we in de autobranche in de niet al te verre toekomst met een tekort aan jonge mensen te maken krijgen. Om het onderwijs er nadrukkelijk bij te betrekken organiseerde Innovam de verkiezing dit jaar samen met de BedrijfsTakGroep MCT (Motorvoertuig-, Carrosserie- en Tweewielertechniek), waarin de ROC’s verenigd zijn.

Eerst de administratie
De verkiezing begon met een uitgebreid invulformulier. Een deskundige jury selecteerde uit alle inschrijvingen drie finalisten voor de Beste Leerbedrijf-verkiezing en een tweede deskundige jury deed hetzelfde voor de Beste Leermeester. Daarna trokken de jury’s het land in om de genomineerde bedrijven en leermeesters stevig aan de tand te voelen. Overigens zaten de winnaars van vorig jaar, Beste Leermeester 2011 Kevin Kriek van Volvo Niham (Den Haag) en vestigingsdirecteur Gert-Jan Mast van Beste Leerbedrijf 2011 BMW F. Breeman (Gouda) in de jury’s.

Successtory
Het belang van goede leermeesters en leerbedrijven blijkt uit het verhaal van Gert-Jan Mast: “We hadden een jongen die overal problemen had: thuis, op school en bij ons op het werk. We vonden een gepensioneerde magazijnmedewerker bereid om die jongen heel intensief te begeleiden. En dat werkte. Die jongen is nu een gewaardeerde medewerker in ons bedrijf en onze oud-medewerker had er zoveel plezier in, dat hij nu voor het ROC actief is in de begeleiding van leerlingen”. Voor BMW-dealer F. Breeman leverde het de titel in 2011 en daarmee een toestroom van enthousiaste leerlingen op. “’Ik wil graag bij het Beste Leerbedrijf komen werken’. Horen we nu vaak”.

Ere wie ere toekomt
Terug naar 2012. Voor de verkiezing Beste Leerbedrijf 2012 nomineerde de jury Iveco Schouten (Almkerk), Autohuis Eickhof (Apeldoorn) en Van Tilburg Bastianen Groep (Breda). Uit die drie finalisten koos de jury uiteindelijk Van Tilburg-Bastianen als winnaar. Maar in plaats van het certificaat en de bloemen in ontvangst te nemen, sprint directeur Marc Koenders het publiek in om terug te keren met Sandra van Zessen-Lit aan zijn arm: “Zij is de opleidingscoördinator en zij is het die met individuele aandacht voor iedere leerling op al onze vestigingen het leren en werken bij ons bedrijf zo bijzonder maakt”.

Waarom Van Tilburg-Bastianen?
De jury vindt de Van Tilburg-Bastianen Groep (TB) een bedrijf met een duidelijke visie op opleiden. “Het bedrijf investeert in medewerkers en leerlingen om zo in de toekomst over voldoende gekwalificeerde medewerkers te beschikken. TB is een leerbedrijf dat elke (toekomstig) medewerker een opleiding op maat aan kan bieden. Ondanks de grote omvang van het bedrijf staat een persoonlijke benadering centraal en wordt gekeken ‘wat kunnen wij voor deze leerling doen om er voor te zorgen dat hij zijn diploma haalt’. Elke medewerker en elke leerling kan rekenen op de onverdeelde aandacht van leermeester, opleidingscoördinator en de directeur. Hoe een groot bedrijf klein kan blijven! TB is tevens een schoolvoorbeeld hoe de samenwerking tussen ROC en leerbedrijf vormgegeven kan worden. School en bedrijf staan dicht bij elkaar en zijn samen verantwoordelijk voor de opleiding van de leerling.”

Leren van een Olympische coach
Voor het feestje verder gaat met de verkiezing van Beste Leermeester 2012 vertelt waterpolo-coach Robin van Galen over de weg naar goud op de olympische spelen in Peking die hij met het Nederlands damesteam aflegde. En omdat leermeesters ook coaches zijn kunnen ze van Van Galen leren.

Teamwork
Wat? Bijvoorbeeld dat er in een team mensen zitten met verschillende karakters. Van Galen gebruikte een eenvoudig testje (zie afbeeldingen) om de karaktertypen van de individuele teamleden te bepalen. Hij stemde zijn manier van coachen op die karaktertypen af en doordrong het team ervan dat juist die verschillen noodzakelijk waren om als team succesvol te zijn. Op de muur van de kleedkamer hing hij een door het team zelf bedachte definitie van respect: “Accepteer elkaars verschillen, bewonder elkaars talenten, op weg naar één doel”.

De drie beste leermeesters
Dan is het tijd om de drie finalisten van Beste Leermeester 2012 voor te stellen. Harrie Balmer van Driessen Autogroep in Valkenswaard, voert desnoods bij de leerling thuis een gesprek als het niet goed gaat. Maarten Glasmeier van Garage Glasmeier in Almere houdt vrijdagmiddag ‘whiteboardborrels’. Onder het genot van een hapje en een frisje geeft hij dan uitleg over vaktechnische problemen. En meestertechneut Ronald van der Goes van Volvo Truck Center Rotterdam, toont heel veel interesse in de leerling en blijft ondertussen gewoon zichzelf.

De jury over de beste leermeester
Die laatste combinatie blijkt winnend. Nuchtere Rotterdammer Ronald van der Goes wordt verkozen tot Leermeester van het Jaar 2012. Waarom? Lees maar mee in het juryrapport: “Leermeester Ronald van der Goes is de meest complete leermeester. Bij Ronald krijg je het gevoel ‘van hem wil ik het vak leren!’. Ronald is meewerkend voorman en is binnen Volvo Trucks opgeleid tot Master Technician, heeft een grote vakbekwaamheid en is daarmee breed inzetbaar om collega’s en leerlingen op te leiden. Hij beweegt zich actief in de organisatie, zet zich in als OR-lid voor zowel het belang van de medewerkers, als de ontwikkeling van de medewerkers en hij acteert in een voorbeeldrol voor alle (leerling) monteurs. In het bedrijf is veel aandacht voor bedrijfs- en persoonlijke opleidingsplannen. Ronald heeft goed en veelvuldig contact met docenten van het ROC Zadkine in Rotterdam. Er is overleg over praktijkopdrachten, de koppeling met het schoolprogramma en over de resultaten van de leerlingen”. Wow, de bloemen, het certificaat en de opleidingscheque zijn dik verdiend.

Landelijke verkiezing
In april 2013 vindt de landelijke verkiezing voor leerbedrijven en praktijkopleiders (leermeesters) plaats. De prijs voor ‘Het Beste Leerbedrijf’ en ‘Beste Praktijkopleider’ wordt uitgeloofd door het ministerie van OCW. Van Tilburg-Bastianen Groep en Ronald van der Goes nemen het namens de mobiliteitsbranche dan op tegen de beste leerbedrijven en leermeesters in onder andere de zorg, horeca, installatietechniek en bouw. We wensen beide alle succes op weg naar goud.

Reageer op dit artikel