nieuws

Vaco brengt winterbandenplicht digitaal in kaart

Ondernemen

Vaco brengt winterbandenplicht digitaal in kaart

Vereniging Vaco publiceert op de website debandenwisselweken.nl een actueel overzicht van de wet en regelgeving over winterbanden en sneeuwkettingen in Europa. De wetgeving wordt met een interactieve kaart overzichtelijk in beeld gebracht voor personen en bedrijfsauto’s.

Met de nieuwe interactieve kaart komt Vaco tegemoet aan de alsmaar terugkerende vraag in welke landen in Europa winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn, want de regelgeving is in heel Europa verschillend.

In Duitsland zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. In Frankrijk alleen als dit staat aangegeven op een verkeersbord, maar kan, ook als er geen bord staat, wel de schuld worden toegewezen bij een aanrijding. In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht in een bepaalde periode van het jaar. Daarbij wordt in Oostenrijk de regelgeving strikt gehandhaafd en kunnen boetes variëren van 35 tot maar liefst vijfduizend euro.

Regelgeving verandert
De regelgeving voor de winterbandenplicht is niet alleen verschillend, maar ook aan verandering onderhevig. In Tsjechië en Luxemburg is de winterbandenplicht sinds kort naar Duits model ingevoerd. In Italië is de winterbandenplicht op regionaal niveau grotendeels losgelaten, terwijl in sommige regio’s langs de (snel)wegen met een bord wordt aangegeven of er een verplichting geldt voor winterbanden. Ook zijn in Spanje winterbanden verplicht bij een bord in bergachtige gebieden. De overzichten tonen de stand van zaken zoals bekend op 1 oktober 2012.

Interactieve kaart
Op debandenwisselweken.nl is op een interactieve kaart van Europa in kleur aangegeven wat de verplichting in een bepaald land is. Bij klikken op het land verschijnt een omschrijving over de verplichting die geldt in dat land.

Vaco geeft op de kaarten niet alleen de winterbandenverplichting voor personenauto’s aan, maar ook de verplichting voor bedrijfsauto’s en de verplichtingen voor sneeuwkettingen, zowel voor personen‑ als voor bedrijfsauto’s. Automobilisten en bedrijfsautochauffeurs kunnen in één oogopslag zien waar wel en waar geen winterbandenplicht geldt.

Reageer op dit artikel