nieuws

AMT Topmonteurs bij GMTO

Ondernemen

AMT Garageforum, iedere autotechnicus zou het moeten kennen. Kom je niet uit een probleem dan zijn er altijd wel andere autotechnici die de oplossing weten. Een groep van ongeveer 30 autotechnici is heel erg actief, de AMT Garageforum Topmonteurs. Daar doet AMT graag wat voor terug. AMT trakteerde de Topmonteurs op een leuke en leerzame middag bij GMTO.

AMT Topmonteurs bij GMTO

De Topmonteurs meeting bij GMTO in Alkmaar begon goed met een heerlijk belegd broodje en een kopje koffie of thee. De meeste Topmonteurs kenden elkaar al van afgelopen meetings, maar er zaten ook weer een aantal ‘nieuwe’ leden bij. De gesprekken kwamen al gauw op gang en gingen natuurlijk over auto’s en nog eens auto’s!

Inspraak voor Topmonteurs

Nadat iedereen zichzelf had voorgesteld en de broodjes op waren vertelde Tom Polman over de veranderingen bij AMT Garageforum en over een nieuw project, waar pas over een maandje bekendheid aan gegeven mag worden. De leden van AMT Garageforum zijn heel belangrijk en hun mening horen we dan ook graag.

Joan Schilder van GMTO gaf uitleg over wat GMTO te bieden heeft, de opleidingen die autotechnici kunnen volgen, en de 4-kanaalsscoop waar de rest van de dag ook mee gewerkt werd. Want de Topmonteurs kwamen niet alleen om te luisteren, maar ook om te zien hoe het met hun diagnosekennis gesteld is.

Gesimuleerde storing opzoeken

Ruud Metzelaar van GMTO vertelde in het kort hoe de 4-kanaalsscoop en de laptops werken. Daarna werden de Topmonteurs opgedeeld in groepjes en voor het volledig werkend simulatie-systeembord neergezet.

Op het simulatiebord, met alle elektronische componenten van een auto, kunnen verschillende storingen gesimuleerd worden. Zoals: de motor is tijdens het rijden afgeslagen en niet meer de praat te krijgen, of de motor draait stationair slecht en heeft een laag toerental.

Probeer dat soort storingen maar eens op te lossen met alleen een scoop en een laptop. Gelukkig waren Ruud en Joan van GMTO steeds in de buurt om de Topmonteurs te helpen.

Zelf denken, dan pas doen

Het advies is: eerst logisch nadenken, voordat je gaat meten. De bedrading van de scoop plug je in bij het component waarvan je denkt dat het kapot is. Op het beeldscherm van de laptop zie je een voorbeeldsignaal. Zo zou het signaal eruit moeten zien als de sensor/bedrading nog heel zou zijn.

Wijkt het signaal erg af, of is het signaal helemaal anders, dan heb je de kapotte sensor/bedrading te pakken. Al met al heel leerzaam om zonder diagnose-apparaat een storing op te zoeken.

Na het storingzoeken met de 4-kanaalsscoop en de laptop werd de leerzame middag afgesloten met een lekkere maaltijd. De gesprekken over het simulatiebord gingen tijdens het eten nog verder, het was duidelijk weer een geslaagde middag.

Kijk voor een beeldverslag op onze Facebook-pagina.

Joram Teunissen (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel