nieuws

‘Meer controle op verwerking autowrakken

Ondernemen

‘Meer controle op verwerking autowrakken

Jaarlijks worden duizenden autowrakken niet op verantwoorde manier verwerkt. Dat zorgt voor veel milieuschade. Het Nederlandse expertisecentrum voor recycling in de mobiliteitsbranche (ARN) zegt dat er te veel auto’s in eigen beheer worden gesloopt en dat ‘exportwagens’ toch in Nederland op een niet toegestane manier worden gedemonteerd. Het ARN pleit voor scherpere overheidscontrole.

Auto’s kunnen op meerdere manieren aan de keten van milieuverantwoorde recycling worden onttrokken. De meest voorkomende manier is dat een auto voor export wordt aangemeld terwijl het voertuig in werkelijkheid in Nederland blijft en op een niet-toegestane manier wordt verwerkt. Een andere zogenaamde lekstroom ontstaat door oneigenlijk gebruik van sloop in eigen beheer.

Bij een verantwoorde verwerking gaan autowrakken in de shredder, waarbij al het materiaal dat niet van metaal is, wordt gescheiden. Ook bij het zogeheten ‘knippen’ van autowrakken ontstaat veel milieuschade. Bij die niet-toegestane methode wordt de hele auto in stukken geknipt en verbrand in een ijzersmelter.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel