nieuws

Prijzen voor automotive innovaties

Ondernemen

Op de tentoonstelling Equip Auto heeft een internationale vakjury de ‘Grands Prix’-awards uitgereikt. De prijs is bedoeld om innovaties in de automotive sector te stimuleren en deze vervolgens in de schijnwerpers te zetten. Wie vielen er in de prijzen?

Prijzen voor automotive innovaties

Dit zijn de winnaars in de vier categorieën:

Engineering and Advanced Technology

Zilver: Honeywell twinturbo

Drukvulling, waarbij twee kleine turbo’s worden toegepast. Bij laag motortoerental zorgt één turbo voor een snelle response, bij hogere toeren of zware belasting schakelt de tweede turbo bij. Zo is ook bij weinig toeren veel koppel voorhanden, wat het verbruik ten goede komt.

Goud: Valeo elektromagnetische klepbediening

De eerste stap naar de nokkenasloze motor. Elke klep wordt individueel bediend door een elektromagnetische actuator. Met dit concept kan de verbranding beter gestuurd worden. Er is ook een tussenvariant, met alleen elektromagnetische bediening van de inlaatkleppen.

Spare Parts and Aftermarket

Zilver: Valeo Guideo

Een slimme camera voor montage achter de binnenspiegel met vier functies. Het waarschuwt de bestuurder als deze onbedoeld het baanvak verlaat, slaat alarm wanneer de aandacht verslapt, maakt automatisch een video-opname in geval van een aanrijding en bewijst dienst als ‘stop and go’-systeem door bij stoplichten en in files te waarschuwen wanneer de voorganger weer gaat rijden. Guideo is binnen een uur te monteren.

Goud: Ferodo Thermo Quiet LV-remblokken

Een door Federal Mogul gepatenteerde techniek die een einde maakt aan het piepen van de remmen en het gebruik van de conventionele metalen shim overbodig maakt. In het remblokmateriaal is een isolator verwerkt die trillingen dempt, hitte absorbeert en de warmte gelijkmatiger over het voeringoppervlak verdeelt. De Thermo Quiet-remblokken doen stiller hun werk en gaan langer mee.

Garage Equipment

Zilver: Actia Muller schokdempertestbank

Veel schokdempertestbanken meten wegcontact in plaats van schokdemperwerking. De testbank van Actia Muller kan dankzij een slimme meetmethode een betrouwbaar advies geven over het functioneren van de schokdemper zelf. Bandenspanning en autogewicht hebben geen invloed op de meting.

Goud: Sikkens Autoclear UV

Een tweecomponenten blanke lak die met UV-techniek binnen zes minuten droogt zonder gebruik van een droogcabine. Ideaal voor kleine schades, waar een enorme tijd- en energiebesparing bereikt wordt.

Services

Zilver: Bosch BDC Premium

Reparatieprogramma dat geselecteerde dieselspecialisten in staat stelt hoogwaardige dieselcomponenten te reviseren op industrieel niveau. De gereviseerde delen kosten de helft van nieuw. Zo blijft het repareren van moderne dieselmotoren betaalbaar.

Goud: eXponentia

Kennisnetwerk, opgezet door Gates, SKF, Tenneco, TRW en Valeo. Het ondersteunt het onafhankelijk autobedrijf met trainingen, technische informatie en een helpdesk zodat men de technisch steeds complexere auto de baas blijft. eXponentia is inmiddels ook in Nederland actief.

Meer informatie over de winnende innovaties vindt u hier.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel