nieuws

Nederland nog niet voor steun autosector

Ondernemen

Nederland nog niet voor steun autosector

Nederland heeft enige aarzelingen bij de suggestie van Brussel om de noodlijdende autosector 40 miljard euro te lenen. “Wij zijn in het algemeen niet erg voor steun aan sectoren”, aldus een woordvoerster van minister Wouter Bos (Financiën) maandag. “We zijn heel benieuwd naar het voorstel. Als dat er komt, zullen we het goed bestuderen op de gevolgen”.

President Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk lanceerde vorige maand het idee voor omvangrijke steun. De Duitse EU-commissaris Günter Verheugen (Industrie) stelde woensdag dat de Europese Investeringsbank (EIB) de aangewezen instelling is om het geld te verstrekken.

Autoproducenten in de Verenigde Staten kregen recent 18 miljard euro (25 miljard dollar) krediet voor de ontwikkeling van schonere technologie.

Het EU-plan is vooral gunstig voor Frankrijk en Duitsland, die veel autofabrikanten binnen hun grenzen hebben. De sector staat onder druk, omdat de autoverkopen kelderen wegens de financiële crisis. De autosector moet echter wel flink investeren om te voldoen aan nieuwe EU-eisen voor zuinig brandstofverbruik.

Het idee komt dinsdag ter sprake bij EU-beraad van ministers van Financiën, onder wie Wouter Bos.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel