nieuws

Ford-topman door stof voor overheidshulp

Ondernemen

Ford-topman door stof voor overheidshulp

Ford gaat fors in de organisatie snijden en miljarden investeren in nieuwe technologie als het nu in aanmerking komt voor een krediet van de overheid. Het bedrijf denkt in 2011 weer winst te maken. Ford diende dinsdag bij het Ameriakanse Congres een verzoek om miljardensteun in, samen met een omvangrijk reorganisatieplan.

Ford vraagt het Congres een overbruggingskrediet van maximaal 9 miljard dollar te verstrekken, maar meldde in een begeleidende verklaring dat het hoopt de reorganisatie uit te kunnen voeren zonder het geld daadwerkelijk op te hoeven nemen.

De autofabrikant kondigde verder aan te kijken naar de mogelijkheid om Volvo Car te verkopen. Ook overweegt Ford het netwerk van dealers te verkleinen en op deze manier de kosten te verlagen.

General Motors versnelt het plan om te snijden in de productie- en loonkosten. Nog eens 31.500 werknemers zouden in de komende vier jaar hun baan verliezen bij General Motors-fabrieken in de Verenigde Staten. Er werken nu 96.537 Amerikanen bij GM, rond de eeuwwisseling waren dat er nog ruim 196.000. De autofabrikant gaat daarnaast de productie van milieuvriendelijkere auto’s opvoeren.

Ook Chrysler is van plan te reorganiseren, maar wilde inhoudelijk verder niet ingaan op het ingediende verzoek. Zowel Ford als Chrysler maakte bekend dat hun topmannen bereid zijn volgend jaar het bedrijf te leiden voor een symbolisch jaarsalaris van 1 dollar, als het staatskrediet wordt verstrekt.

De Amerikaanse volksvertegenwoordigers wezen eerder de verzoeken om hulp van de autoproducenten af. Zij eisten dat de drie concerns concrete plannen presenteerden voor hun verdere bedrijfsvoering.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel