nieuws

EU-landen willen auto-industrie ondersteunen

Ondernemen

EU-landen willen auto-industrie ondersteunen

De EU-lidstaten willen dat er een gezamenlijke en gecoördineerde actie komt om de Europese auto-industrie te helpen. Gunter Verheugen, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei dat vrijdag in Brussel na afloop van een informele bijeenkomst van Europese industrieministers.

Verheugen is verantwoordelijk voor het industriebeleid.

De auto-industrie, een van de belangrijkste Europese industrieën, heeft te maken met zeer slechte verkopen.

Zo zijn de Europese autoverkopen in het vorig jaar met 7,8 procent verminderd blijkt uit cijfers van de ACEA. Dat is de scherpste daling sinds 1993. In Nederland viel de schade met een teruggang van 1,1 procent overigens nog mee.

Over het hele jaar wordt rekening gehouden met een verdere daling van 10 tot 20 procent. Voor zware bedrijfswagens voorspelt de industrie zelfs een daling van 30 procent.

Het is ook steeds lastiger om noodzakelijke investeringen gefinancierd te krijgen. Niet alleen de producenten maar ook toeleveranciers en verdelers hebben hier onder te lijden.

De EU-ministers benadrukten vrijdag verder dat de dialoog met de nieuwe Amerikaanse regering over de toekomst van de auto-industrie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zo snel mogelijk moet worden gestart.

Volgens Verheugen heeft Tsjechië als huidige voorzitter van de EU toegezegd de uitkomsten van de discussie van vrijdag mee te zullen nemen bij eventuele voorstellen voor concrete maatregelen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel